Megújult a csorvási Szőttes Kúria épülete

2019. szeptember 14. 13:57 | Papp Ádám Sándor

268 millió forintból újulhatott meg a világhírű csorvási Szőttes Kúria épülete a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program segítségével. A projektben a régi, rossz állapotú, balesetveszélyes létesítményt teljes egészében felújították, így modern, 21. századi körülmények között folytatódhat a világhírű csorvási ruhadarabok előállítása.

Várfi András a Békés Megyei Önkormányzat társadalmi megbízású alelnöke elmondta: a megye turisztikai látványosságai közé tartozik a csorvási Szőttes Kúria, ahol az érdeklődők a világhírű textiliák és ruhadarabok elkészítését megcsodálhatják.

– Békés megyébe 58 milliárd forint támogatás érkezett a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban, ennek egy szeletét a turisztika fejlesztésére fordítottuk. Szeretnénk, ha a máshonnan érkező emberek nem csupán a Gyulai Várfürdőben és a Gyopárosi Élményfürdőben töltenék el vakációjukat, hanem olyan attrakciókat és érdekességeket is megtekintenének, mint amilyen a csorvási Szőttes Kúria – hangoztatta az alelnök.

 

Átadták a felújított csorvási Szőttes Kúria épületét. Fotó: Tóth Áron

 

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte: a Szőttes Kúria az egész megye büszkesége, tevékenysége a megyei értéktár része, őrzi a magyarság múltját, és Magyarországon, valamint a határokon túl is viszi jó hírünket.

– Olyan értéket képviselnek, amely Békés megye szempontjából, a hagyományőrzők szempontjából nagyon jelentős. Hudák Józsefné és lánya, Hudák Mariann azt mondtákk, hogy ők tanítani szeretnének. Tanítani hagyományra, szakmára és munkára. Ezekkel a ruhákkal és viseletekkel azt a magyar kultúrát közvetítik, amelyet több száz éve hordunk a lelkünkben. Átadják azt a népszellemet a magyar ruhán keresztül, azokat a hagyományokat, azt a szellemiséget, amelyre oly nagy szükségünk van – hangoztatta a kormánymegbízott.

 

 

Hudák Mariann, a Csorvás Népművészetéért Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy édesanyja szövő népi iparművész, aki lenből, kenderből és pamutból csíkritmussal díszített szőtteseket álmodott meg, amelyekből lakástextiliák, majd később ruhák is készültek. Ezt követően újdonságra vágyott a Hudák család és 250 éves tótkomlósi mintákat újítottak fel, a gránátalmás és pipacsmintás motívumokat, ezekből készültek a legismertebb csorvási ruhadarabok.

– Hagyományos alapanyagból leginkább hagyományos ruhadarabra vágyik az ember. Ingek, blúzok, ruhák később aztán a magyar zsinóros motívumokkal díszített, a Népi Iparművészeti Lektoráltus által zsűrizett, egyedi zsűriszámmal ellátott darabokat készítettünk. Bejártuk az országot, sőt a világot is: legutoljára Kínába vittük el a magyar motívumok csodás világát. A munkánk az életünk, ez nem csupán egy életforma, hanem egy külön érzés és külön világ. A mostani felújításnál nehezebb lenne olyan dolgot kitalálni, amely nagyobb boldogságot jelentene számunkra – árulta el Hudák Mariann.

 

Galéria

További programok »

FEL