Modern gépekkel szerelték fel az egyik békéscsabai cég telephelyét

2022. december 5. 13:48 | Szabó Judit

A Máté-Martenzit Kft. modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket hajtott végre a békéscsabai telephelyén. Az eszközök hivatalos bemutatójával egybekötött bejárást hétfőn tartották.

A cég alapvetően gépi forgácsolással indult, ahol egyre jobban felfejlődött a lemezmegmunkálási részleg. Egy GINOP Plusz pályázatnak köszönhetően öt darab termelőeszköz- gép beszerzésére volt lehetősége a békéscsabai cégnek. A pályázat érintette mindkét telephelyet, de leginkább a 2019-ben birtokba vett Almáskerti Ipari Park 5. szám alatti létesítményt. 

Tóth Alex elmondta, hogy az új gépeknek köszönhetően sokkal szélesebb körű munkát tudnak majd végezni. A gépkezelőnek a lézervágó gép a szakterülete.

– Jönnek a megrendelések folyamatosan, az új gépeknek köszönhetően szinte mindent ki tudunk vágni. A képzések a helyszínen zajlottak és egyszerűek voltak – fogalmazott.

Arányi Attila, a cég műszaki vezetője úgy fogalmazott, hogy az eszközbeszerzés nagy mérföldkő a kft. életében. Ezzel a beruházással szeretnék a külföldi piacot megcélozni, a kollégák szemszögéből pedig könnyebbséget jelent ezentúl a munkavégzés. 

Az öt eszköz mindegyike vágásra alkalmas, különböző technológiákkal. A gépek között van olyan is, amit a térségben csak ezen a telephelyen használnak, ez az úgynevezett CNC-gép, amely egy osztrák gyártmányú technológia, nagy teljesítményű vízsugaras vágórendzserrel ellátva. Emellett beszereztek egy Fiber lézervágógépet, egy török gyártmányú CNC gépet, valamint egy kézi lézerhegesztéshez alkalmazható Vector Steel típusú gépet és egy síkágyas esztergagépet. 

– Az eszközök üzemeltetéséhez szükséges gépkezelői és programozói képzéseket a gépkezelő technikusaink, köszönhetően képességeiknek és többéves szakmai gyakorlatuknak, könnyen elsajáttották – fogalmazott a cég ügyvezetője. 

Máté Endre hozzátette, hogy a Trumpf lézervágó esetében a képzés még folyamatban van, ugyanis telepítés közben szükségesség vált a gépoldali szoftverfrissítés. A munkálatok elvégzésére várják a szakembereket, ezután ezen a berendezésen is megkezdődhet a munka. 

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a várhatóan megnövekedő üzemviteli feladatok ellátására szükséges volt néhány önerőből történő beruházásra is. Beszereztek például egy 7 tonna teherbírású gázüzemű targoncát, a vastag lemezek mozgatására.

Galéria

További programok »

FEL