Mobil nélküli élet - digitális detoxikáló nyílhat Gyulán

2016. február 10. 13:55 | Balázs Anett

10-11 éve  jelent meg az első okostelefon.  Mostanra már szinte minden korosztály megtanulta hogyan kell használni a digitális eszközöket. Most pedig hamarosan megtanulhatjuk azt is, hogyan tudunk élni nélkülük. Egy gyulai vállalkozó kedvű fiatalember ugyanis digitális detoxikáló tábort szervez. Amerikában már működik a módszer, Magyarországon idén nyáron indulhat az első kurzus.

A leggyakrabban a fiatalok kezében láthatunk mobiltelefonokat, de ma már szinte minden korosztály zsebében ott lapul egy - egy példány. Az elektronikus eszközök behálózták mindennapjainkat, van, aki már szinte létezni sem tudna nélkülük, ami a szakemberek szerint sok szempontból nem egészséges. Az Erzsébethelyi Áltatlános Iskolában a gyerekek nem használhatják mobiltelefonjaikat. Ellenkező esetben az, a tanári szoba széfjében landol és csak a szülő kaphatja majd vissza. Az iskola házirendjébe a szülők egyeztetésével került be a mobiltelefonok használatának tiltása.

– Hozhatnak ugyan gyerekek az iskolába telefont, mert tudjuk azt, hogy néha erre szükség lehet, főként amikor mennek haza vagy jelezni kell a szülőnek egy rendkívüli esemény miatt. De az alapvető szabály az, hogy kikapcsolt állapotban a zsebükben vagy a táskájukban kell tartani a telefont – árulta el Kucseráné  Szabó Mária, intézményvezető.

Amerikában már működik, egy gyulai vállalkozó jelölt pedig Magyarországon elsőként hozna létre digitális detoxikáló tábort. Ez azt jelenti, hogy szakszerű segítséget nyújtanának azoknak, akik erősen függenek a mobiltelefonjuktól vagy bármilyen más elektronikus eszköztől.

– Ezek a táborok körülbelül egy hetes időtartamúak, itt mindenki kap majd egy becenevet, azokon szólíthatják egymást. Mindenféle elektromos kütyüt elvonunk tőlük a tábor idejére, ezzel is kivonva őket az online világból. A tábor rekreációs és sport programokat kínál, valamint szakértők bevonásával próbáljuk jó irányba terelni a függőket – fogalmazott Farkas Pál ötletgazda.

A tervezet előkészítési fázisban van, azonban már így is nagy érdeklődés övezi. Az első tábor akár már idén júliusban indulhat Gyulán.

FEL