Mitykó Veronika szakít az edzőteremben

2020. április 19. 14:12 | Sipos Gábor

Veronikához a szakítás ága áll közelebb a súlyemelésben, így most minden edzésen "szakít". A tehetséges ifjú sportolóval és edzőjével, Bökfi Jánossal a Vandháti úti edzőteremben beszélgettünk.

Tornásznak készült, súlyemelő lett belőle. Mitykó Veronika sportpályafutása elképesztő irányt vett egy betegség után. A most ifjúsági országos csúcsot tartó sportoló versenyek nélkül edz, hogy megvalósíthassa az álmát. Ki szeretne jutni az elhalasztott 2021-es tokiói olimpiára.

 

– Miként történt ez a hirtelen váltás?

– Epilepsziás lettem. Öt és fél évig tornáztam, ovisként a Bukfenc Akadémián kezdtem és a versenyzők közé válogattak. Öt év után hirtelen lett egy rohamom, elmentünk kivizsgáltatni és kiderült, hogy epilepsziás rohamom volt. Innentől kezdődtek a problémák, az eltiltások, nem kaptam meg a versenyengedélyt, kitiltottak a teremből, nem tudtam edzeni. Fitneszeztem két évig, utána táncoltam is. Lejöttem ide a terembe kondizni és az edzőm, Bökfi János mondta, hogy próbáljam ki a súlyemelést, mert látta rajtam, hogy jók az adottságaim. Ez hét éve volt, azóta ezt csinálom.

 

– Mi történt az elmúlt években? Mi változott meg?

– Utólag azt mondom, nem volt véletlen, hogy ide keveredtem. Most már örülök neki. Amikor elkezdtem a súlyemelést, nagyon sokáig el voltam keseredve, de utána egyre magabiztosabb voltam minden téren. Keményen belevetettem magam a súlyemelésbe és megérte! Úgy gondolom, nem volt véletlen, hogy abba kellett hagynom a tornát és ide keveredtem.

 

– Miként fért össze a tanulás és a sport?

– Az elején egyszerűbb volt, mint például tavaly, amikor érettségiztem. Eleinte heti öt alkalommal edzettem és mellette tudtam tanulni. Aztán egyre komolyabb lett a versenyzés, akkor már naponta kétszer edzettem, ezt nehezen oldottuk meg. Nagyon nehéz volt az érettségi idején a versenyre és a tanulásra is koncentrálni, de mindkettő jól ment.

 

– Hogy sikerült az érettségi?

– Nagyon jól. Bár tanulni annyira nem szerettem, mint sportolni, de maximalista vagyok. Így jól ment mind a kettő.

 

 

– Ezt követően jöttek a további sikerek és a junior Európa-bajnokság bronzérme?

– A rengeteg munkának és az edzőmnek is köszönhetem, hisz nagyon sokat segített nekem. Az érettségi után rengeteget, napi kétszer edzettünk. Volt fél évünk, hogy felkészüljünk a junior Európa-bajnokságra, de előtte volt egy térdsérülés. Akkor Jani bácsi mondta, hogy el kell kezdeni nagyon keményen felkészülni és összejött a bronzérem.

 

– A jelenlegi szituáció egy kiforrott sportolót is megvisel. Nincsenek versenyek. Lehet így edzeni?

– Verseny nélkül nagyon nehezen lehet motiválni az embereket, ezt magamon tapasztalom. Most itt a lehetőség, hogy a napi egy edzést kihasználjuk. A következő időszak alatt megpróbálunk erősíteni. A versenyek nagyon hiányoznak, nagyon várom, hogy újra indulhassak. A moszkvai EB lett volna a következő nagy verseny.

 

– Elcsúsztatták egy évvel a tokiói Olimpiát, így neked is nyílt egy kiskapu?

– Igen. Úgy gondolom, minden sportoló álma, hogy kijusson az Olimpiára, de szükség lesz a kvalifikációra.

 

– Ha újra rendeznek versenyeket, akkor melyek a közeljövő tervei?

– Szeretnék egy junior Eb-t nyerni, a világ élmezőnyébe bekerülni, a felnőttek között is helyt állni és ilyen korosztályos világbajnokságon is szeretnék érmet szerezni. Ezek által, ha minden jól megy és minden összejön, nagyon remélem, hogy kijutok az Olimpiára.

 

 

A fiatal sporttehetség edzője, Bökfi János pozitívan tekint a jövő elé.

– Már a felnőtt világbajnokságnál felcsillant a remény az olimpiai kvalifikációra. Az egy óriási motiváció volt, elhittük, hogy kijutunk az Olimpiára. Sajnos közbe jött koronavírus-járvány, ami miatt nem is tudjuk, hol tartunk.

 

– Mit tudnak tenni az edzéseken? Hisz nincsenek időpontok, nem tud „készülni” Veronika.

– Erősítünk és javítjuk a technikáját. Mindig vannak apró hibák, ezeket igyekszünk kijavítani.

 

– Versenyek nélkül lehet motiválni egy súlyemelőt?

– Veronika nagyon erős sportoló, még tudom motiválni, bár ez egyre nehezebb. Reméljük, hogy mielőbb újraindulnak a versenyek.

 

– Veronika előtt lebeg az öt karika! Reális a cél?

– Teljesen. A célunk az, hogy a moszkvai Eb-n Veronika bekerüljön az „A” csoportba, tehát a legjobb tíz között végezzen a súlycsoportjába.

További programok »

FEL