Mire jó a próbaválás?

Magyarországon hivatalosan nem létező fogalom a próbaválás, míg Svédországban ez természetes. Ott ugyanis a pereskedő házastársak egy része a válás kimondása előtt két-három hónapra különköltözik. A skandináv gyakorlat azt mutatja, hogy többen meggondolják magukat, és jó néhányan újból egymásra találnak.

A házaspárok egy ideig különköltöznek, nem beszélnek egymással heteken át, majd eldöntik, hiányoznak-e egymásnak, tudják-e együtt folytatni az életüket vagy inkább különválnak. Jó módszer-e ez a házasság megmentésére vagy inkább a válás előszobájának tekinthető?

A próbaválás egy egészen magas szintű párkapcsolati kultúrát igényel. Ez azt jelenti, hogy az adott párkapcsolatban megvan a kellő együttműködési készség ahhoz, hogy a problémákat oldják meg.

Minden próbahelyzet jó lehet egy kapcsolatban, hogy nyilvánvalóvá tesz olyan dolgokat, amelyek előtte eszünkbe sem jutnak – mondta Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakértő szerint a döntés előkészítési folyamatában jó lehet, hogy megtapasztaljuk, mi az, ami hiányzik a másikban.

A se veled se nélküled érzés a párterápiához fordulók leggyakoribb élménye, és pont ennek az élménynek a belső megéléséből jó elmozdulás lehet, ha nem csak gondolatban születik meg a döntés, hanem kipróbáljuk a különválást – fűzte hozzá.

Három-négy hónapig tart a különélés

Geisz Klára szakpszichológus és családterapeuta arról beszélt, hogy soha nem a terapeuta javasolja a próbaválást, hanem a pár jut erre a megfontolásra. A válási szándék sokszor arról szól, hogy a két fél változást akar, így a szétköltözés is segíthet a kapcsolat rendezésében. A krízis lecsendesedése 3-4 hónap átlagosan, utána lehetőség lesz megfontoltabban dönteni – tette hozzá.

A terapeuta módszerei között alkalmazza a próba különélést, ami akkor még fontosabb, ha valamely fél soha nem élt még egyedül.

Ilyenkor – bár ez kevésbé a kapcsolati viszonyról szól, inkább az egyéni belső történésekről –, ha az illető hajlandó egy bizonyos időt egyedül tölteni és megfigyelni önmagát, akkor az önmagával való intimitás, meghittség hozhat egyfajta olyan változást, hogy mérlegre kerül a kapcsolat és a saját partneréhez való viszony is – magyarázta Geisz Klára.

 

Forrás:MTI

Megosztás:

Címke: , ,