„Mindig könnyebb a pálya széléről bekiabálni, mint bent lenni”

2021. január 27. 14:15 | Such Tamás

A fényképezés is olyan, mint a futball, mindenki ért hozzá, csak egy jó gép kell hozzá. Vagy mégsem? Juhos János fényképészmesterrel, a Békési Ipartestület elnökével beszélgettem.

– 2006-ban Lamperth Mónika, az MSZP akkori belügyminisztere egyszer azt mondta, hogy mostantól az igazolványképeket a hivatalokban is el lehet készíteni. Majd hozzátette, különben is, a fényképész szakma kihalófélben van.

– Azt is hozzáfűzte, hogy a gázlámpa-gyújtogatók ideje is lejárt.

 

– Miközben egyre több a fotóstanuló. A Kósban már két képzés működik az érettségi előtt és után állóknak is; de létezik más iskola is Békéscsabán. Persze sokan nem lesznek hivatásosok, mégis, ez a legérdekesebb hobbi, amiről még papírt is lehet szerezni.

– Miután sokak számára elérhetővé vált a fényképezés, megnőtt a képek iránti igény. Ez az önmegvalósításnak is az egyik eszköze és legalább olyan jó szórakozás, mint egy koncerten lenni vagy focizni. Például az emberek hosszú órákra elindulnak a természetbe fényképezni. S ha mindezt az utómunkával még szépen rendbe is szedik, akkor az építi a lelkeket.

 

– Jó, hogy ilyen sokan fényképezőgépet ragadnak?

– Szerintem igen, mert minket ez fiatalon tart és van mihez viszonyítani magunkat. Ha tartjuk a versenyt, akkor a legjobbak közt lehetünk, ha azonban nem, akkor mielőtt észrevennék az emberek, gyorsan pótolni kell a lemaradást.

 

– Hogy lehet tartani a lépést?

– Mindig is érdeklődve követtem a szakma fejlődését; szerintem ez a világ leszebb foglalkozása. Ha újraszületnék, akkor is fényképész lennék.

 

Juhos János fényképészmester – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Juhos János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Pedig abból a szempontból nagyon mostoha a fotósok helyzete, hogy egy-egy munkát követően sokan csak annyit mondanak: „Lődd már át a mélemre!”. A papírkép-korszakban legalább udvariasan megkérdezték, hogy „Mivel tartozom?”.

 – Valóban, sokan meglepődnek, hogy egy képnek megváltási ára van. Ugyanis ez a munka is igényli a szakmai tudást, a fotografikus látást.

 

– Jó húsz éve, az egyik újságíró kollégám azt mondta, hogy „Hamarosan digitális gépeket kapunk, így idővel nem lesz szükség a munkátokra.”

– Az a tudás, ami a te fejedben, szemedben van, azt nem lehet egy hétvége alatt megtanulni. Autót is mindenki tud vezetni, mégsem lesz bárkiből hivatásos gépkocsivezető. Mindig könnyebb a pálya széléről bekiabálni, mint bent lenni.

 

 – A munkahelyemen – ahol vagy öt (!) fényképész végzettségű kolléga dolgozik –, a minap arról beszélgettünk, hogy sokan azt hiszik, ha valakinek van egy jó gépe, akkor fotózni is tud.

– Nagyon fontos, ki milyen mélyen műveli ezt a szakmát, illetve a fényképészetnek több szegmense is van. Van például egy olyan tanulónk, aki a kuncsaftokkal nagyon zavarban van, de a kezdetektől fogva olyan szépen retusál, hogy megemelem előtte a kalapom.

Mindig lesznek a szakmában olyanok, akiknek az új technika kell, és meg is tudják venni. Ők leginkább a modern eszközökkel tudtak felvágni, és nem a tudásukkal. Ismerek olyan fotóst, aki sosem a felszereléséről volt híres, és mégis gyönyörűen dolgozik.

 

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a SZEGYA-ban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a SZEGYA-ban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL