Mindennek megvan a maga ideje

2016. január 7. 15:26 | behir.hu

A Mindentudás Színházi Egyeteme című programsorozat idei első előadására ismét Kállay Géza irodalomtörténész látogatott el a Jókai színházba. A professzor a tavalyi Lear király után Shakespeare másik művét, a Tévedések vígjátékát vette górcső alá, amely most is látható a békéscsabai színház színpadán.

„Shakespeare színpada szépséges panoráma, mely az idő láthatatlan fonalára fűzi fel a világ történelmét. Plánumai a szó közönséges értelmében nem plánumok, de színdarabjai egytől egyig ama titkos pont körül forognak (melyet még egyetlen filozófus sem látott meg, s nem definiált), hol énünk sajátlagossága, akaratunk feltételezett szabadsága összeütközik a nagy egész törvényszerű menetével.”

Ezzel a Goethe-idézettel nyitotta meg az idei év első Mindentudás Színházi Egyeteme előadást Kovács Edit színésznő, az est házigazdája, és hangsúlyozta, Shakespeare darabjai minden korszakban képesek megszólítani a közönséget. Éppen ezért fontos a társulatok számára, hogy újra és újra bemutassák a műveket.

Kállay Géza irodalomtörténész egész estés előadására magával hozta két tanítványát. Károlyi Krisztiánnal több jelenetet is előadtak a Tévedések vígjátékából. Így érzékeltették a nézőkkel, milyen fontos szerepet tölt be az idő a darabban. Hiszen mindenkinek igaza van, ám az idő megvezeti a darab szereplőit. Palágyi László segítségével pedig a nézők is megtanulhatták a Vízkeresztből Feste, a bolond nótáját.

A programsorozat következő vendégei Szabó K. István rendező és Darvay Nagy Adrienne színháztörténész lesznek, akik Bánk bán, a „magyar Hamlet” címmel tartanak majd előadást.

Vágvölgyi Nóra

További programok »

FEL