Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát

Szülők és nagyszülők közösen ültettek fát az elmúlt évben világra jött gyermekek tiszteletére Mezőberényben

Szülők és nagyszülők közösen ültettek fát az elmúlt évben világra jött gyermekek tiszteletére Mezőberényben. Eddig közel négyszáz facsemete kapott helyet a város különböző pontjain ugyanilyen okból. A kezdeményezés azok előtt is fejet hajt, akik a mai világban még örömmel néznek a gyermekvállalás elé.

Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát – így gondolják ezt Mezőberényben, ahol idén összesen 93 facsemetét helyeztek a földbe szülők és nagyszülők közösen.

Akadt olyan család, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy ikreik számára két fát is ültethettek. Szülők, nagyszülők közösen gondoskodtak arról, hogy a család legkisebb tagjának fája a helyére kerüljön.

 – Tavaly április 29-én született a kisfiunk. Azt gondolom egy ilyen faültetési lehetőség az nagyon-nagyon jó. Látszódik, hogy itt hiányoznak a fák és örülünk, hogy egy ilyenben részt vehetünk, ugye a mi időnkben nem volt ilyen – nyilatkozta az egyik édesanya.

53 kislány és 40 kisfiú világra jöttének emlékét őrzik a kőrisfa csemeték, melyeket a helyi erdőgazdaságtól kapott ajándékba a város. A kezdeményezés egyik célja, a népesség elvándorlásának megfékezése.

– Azt szeretnénk, hogy minél több gyermek születne Mezőberényben és minél többen maradnának helyben, hiszen itt a keleti országrészben elég nagy az elvándorlás. Arra büszkék vagyunk, hogy a településünkön a körzetben a legalacsonyabb az elvándorlás száma. A városban a lakosság csökkenése 1,8 százalékos. A környékünkben általában 2,5 százalék és e fölötti arány van, ha az elmúlt négy évet nézzük. Nem vagyunk ezzel megelégedve, más dologban is gondolkodunk nem csak faültetésben, hanem letelepedést segítő valamint helyben tartó programot is, melynek keretében lakás építésében gondolkodunk. A város élhetőségét szeretnénk növelni – hangsúlyozta Siklósi István, Mezőberény város polgármestere.

Az ültetés során minden fára egy, a gyermek nevével ellátott szalag került, melyekről a szülők és a gyerekek közösen gondoskodhatnak majd.

Megosztás: