Minden személyes adatunk egyetlen kártyára kerülhet

2020. február 13. 13:17 | behir

Az újszülöttek a jövőben automatikusan, hivatalból kapják meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat, az e-személyit, amely tartalmazza további igazolványaik adatait is. Az Okmánykelengye címet viselő projekt várhatóan 2021 februárjától lép életbe.

Both András, az IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy a születésnél és más fontos életesemény kapcsán rendkívül időigényes feladat az okmányok beszerzése. Más-más hivatalba kell ellátogatni, ha személyazonosító igazolványra és vezetői engedélyre, adó- és a tajkártyára, vagy éppen anyakönyvi kivonatra van szükség. Both András kiemelte, hogy a kormányzati cél az, hogy hogy minden igazolvány adata egyetlen kártyán, a csippel ellátott e-személyin legyen, elmondása szerint ezzel a fejlesztéssel Magyarország az élen jár.

Bár közel 4,6 millió állampolgár rendelkezik e-személyivel, ennek ellenére kevesen ismerik annak előnyeit.

„Jellemzően személyazonosításra és határátlépéshez használják, pedig a kártya tartalmazza a tajszámot és az adóazonosító jelünket is, segítséget nyújtva ezzel az egészségügyi térben és az adóügyek intézése során” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Both András hozzátette, hogy az e-személyik elterjedése jó ütemben halad, mivel folyamatosan váltják fel a régi típusú azonosítókat, ezáltal egyszerűsödnek és biztonságosabbá válnak az ügyintézési folyamatok.

Forrás: Magyar Nemzet

További programok »

FEL