Minden napra egy alma

2016. szeptember 18. 13:53 | Fekete Kata

Nyolcadik éve tart az iskolagyümölcs program az általános iskolákban. Az intézmények első és hatodik évfolyamos tanulói így egészséges ételhez jutnak a tízórai és az uzsonna mellé. Az akció népszerű a gyerekek és a szülők körében is.

Tömött sorokban érkeznek a gyerekek Békéscsabán, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola folyosóján, hogy mindenki vegyen egy-egy almát a ládából.

– Nagyon jó a program, mert a gyerekek nagy része sok nem igazán egészséges élelmiszert fogyaszt, a másik véglet, hogy nem tudja a család megvenni a gyümölcsöt. Éppen ezért többször sétálunk a ládákhoz és fogyasztjuk az almát – mondta Becseiné Mazán Andrea tanítónő.

Szakemberek szerint naponta háromszor kellene zöldséget és kétszer gyümölcsöt enni. Ehhez viszont minél korábban meg kell szerettetni az egészséges élelmiszereket a gyerekekkel. Ezt célozza az iskolagyümölcs program, aminek köszönhetően ebben az iskolában két évfolyam minden nap ingyen kap gyümölcsöt vagy almalevet. Ez nagy sikert arat. Az egyik diák, Göblyös Sándor elmondta, az édesanyja rendszeresen vesz almát a piacon. A fiú szereti is gyümölcsöt, mert jót tesz a fogaknak és sok C-vitamin van benne. Kóbor Petra szerint azért jó az alma, mert ropogós és jót tesz az emésztésnek. Kátai Soma pedig az almáspitét és az almalevest kedveli leginkább.

A pedagógusok szerint az alma azért is jó választás, mert a legtöbb gyerek ismeri és szereti.

– A menzán gyakran van ilyenkor alma, illetve szőlő, télen banánt és narancsot is kapnak a gyerekek – mondta Laczkó Irén iskolaigazgató. A program részben uniós támogatással valósul meg, és nemcsak gyerekeknek, hanem a termelőknek is segít, akik ezáltal biztos piacot találnak a termésüknek.

FEL