Minden megyében a Magosz nyerte az agrárkamarai választásokat

2017. november 7. 15:17 | behir

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nyerte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását mind a 19 megyében. A részvételi arány közel 13 százalékos volt, ami még mindig kevés, de jóval több mint amennyi legutóbb volt. A szavazók több mint 88 százaléka szavazott a Magoszra - írja az agrarszektor.hu.

Mind a 19 megyében a Magosz nyerte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyeiküldött-választását. 47 394-en éltek szavazati jogukkal, ez mintegy 13,13 százalékos részvételi arány, amely jóval magasabb a 2013-asnál. Európai összehasonlításban ez jó eredménynek számít, mivel például Lengyelországban csak 2,8 százalék volt a részvételi arány. A leadott szavazatokból 45 563 volt érvényes, ezek 88,36 százalékát a Magosz és szövetségesei által alkotott lista kapta. A rivális Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) 5311 szavazatot kapott – közölte Győrffy Balázs, a NAK elnöke az MTI-vel.

A NAK november 3-án tartotta a megyeiküldött-választást, amikor a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatta le voksát a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára. Az érdekképviseleti szervek közül a Magosz 17 támogató szervezettel közösen mind a 19 megyében, a MOSZ pedig 9 megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - adott le megyei kamarai küldöttjelölti listákat.

A tervek szerint az Országos Kamarai Választási Bizottság november 6-án ülésezik és hirdeti ki a hivatalos eredményt. Az alakuló megyei küldöttgyűléseket november 23-25. között tartják, a megyei küldöttek megválasztják az országos küldötteket és a megyei tisztségviselőket. Az alakuló megyei küldöttgyűlésen a megyei tisztségek betöltésére a javaslatot a megyei küldöttek választása során nyertes listát állító jelölő szervezet jogosult megtenni. Az országos tisztségek betöltésére az országosan legtöbb nyertes megyei küldöttlistát állító jelölőszervezet tehet javaslatot, az alakuló országos küldöttgyűlést december 20-án tartják.

Forrás: agrarszektor.hu

További programok »

Itthon

FEL