Minden ízében élmény - a Dél-alföldi régió a 2016-os Utazás kiállításon

2016. február 29. 15:50 | Balázs Anett

A Dél-alföldi régió ezen belül Békés megye is képviselteti magát a 2016-os Utazás kiállításon, mely a turizmus és az idegenforgalom egyik legnagyobb seregszemléje. A rendezvény központi témáját a gasztroélmények adják, melynek megyei nagykövetei a Culinary team tagjai lesznek.

A Budapesti Vásárközpontban négy napon keresztül közel 200 négyzetméteres standon, a régió 24 társkiállítója vonultatja fel turisztikai kínálatát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával – tájékoztatta Híradónkat Vozár Márton alelnök. A kamara közel húsz éve biztosít lehetőséget az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozásoknak, hogy ország-világ előtt bemutassák termékeiket.

- Vannak gyógyvizeink, természetes vizeink, rengeteg gasztronómiai rendezvényünk van. Itt beszélhetünk a kolbászfesztiválról, a kenyér ünnepéről, a különböző halászléfőző versenyekről, a szilva napról Szarvason. Folyamatosan vannak gasztronómia rendezvényeink egész évben, kora tavasztól őszig és ezek minden olyan települést népszerűsítenek, ahol ezek a rendezvények vannak – fogalmazott Tóth Ferenc, a BMKIK Idegenforgalmi és Turisztikai Szövetség részéről.

A 2016-os Utazás kiállítás központi témáját a gasztroélmények adják, melynek megyei nagykövetei a Culinary team tagjai lesznek. A világbajnokságot megjárt csapat feladata lesz a megye hungarikumait a konyhaművészet segítségével bemutatni.

- Első nap egy kis halászlét, második nap szürkemarhapörköltet, harmadik nap egy jó kondorosi birkapörköltet viszünk melegként. Ezeket itthon elkészítjük, megfelelő módon lehűtjük, majd utána olyan szállítóedényekbe helyezzük, amivel fel tudjuk szállítani és ott a felmelegítés után kóstoltatunk majd – árulta el Ambrus György Venesz-díjas olimpiai aranyérmes mesterszakács, a békés Megyei Culinary Team 

A társszervező, az Észak- és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság nevében, Katona Ilona igazgató elmondta, nem csak a gasztronómia kap figyelmet a kiállításon.

- Természetesen ez a régió egy termál régió, úgy hogy a gasztronómia mellett nagyon nagy hangsúlyt fogunk arra is fektetni, hogy a fürdőink és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások is be legyenek mutatva - fogalmazott Katona Ilona.

Az ország kilenc turisztikai régiója közül a legnagyobb növekedés a Dél-alföldi régióban tapasztalható. Itt a vendégforgalom több mint 14 százalékkal növekedett 2015-ben – tette hozzá Katona Ilona.  A 2016-os Utazás kiállításon való megjelenéssel tovább szeretnék növelni a térségbe érkező turisták számát.

FEL