"Minden ember lelkében dal van"

2016. szeptember 19. 14:54 | behir.hu

Körülbelül kétszázhetvenezer magyar népdalt gyűjtöttek össze zeneszerzőink. A Magyar Népdal Napja alkalmából rendezett „Száll a madár ágról-ágra” című programon Dunántúl, Alföld, Felvidék, Erdély és Moldva falvait járhatta végig a közönség a zenén keresztül.

Bartók Béla születésének 135. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Erre és a népdal napjára emlékeztek vissza a szervezők a Lencsési Közösségi Házban a „Száll a madár ágról-ágra” című programon.

Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes határon innen és túlról is hozott magyar népdalokat a közönségnek. A művésznő ötven éve szegődött a népdal szolgálatába. Mint mondja olyanfajta gyönyörű és gazdag örökséget kaptunk elődeinktől, amit ápolnunk, őriznünk kell.

 - Én azt hiszem, hogy minden embernek, aki magyarul imádkozik, álmodik, annak magyarul kellene énekelnie, hiszen egyetlen nép sincs a világon, amelyiknek 270 ezer összegyűjtött népdala lenne, mint a magyar népnek – fogalmazott Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes.

A szervezők útravalóul arra kérték a hallgatókat, hogy énekeljenek minél többet, mert ahogy Babits Mihály fogalmazott, minden embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban.

FEL