Minden, amit a Babakötvénnyel kapcsolatban tudni kell!

2020. június 12. 13:42 | D. Nagy Bence

Április vége óta már Ügyfélkapun keresztül is elérhetővé vált a Babakötvényhez tartozó számlanyitás. A kötvényhez kapcsolódó lehetőségekről és tudnivalókról dr. Borbély László Andrással, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettesével beszélgettünk.

– Hogyan jelenik meg a gyakorlatban a Babakötvény Ügyfélkapus elérése?

– Az Ügyfélkapus számlanyitás lehetősége április végén vált elérhetővé. Ezt a számlát a – az Ügyfélkapu felületén keresztül – a Magyar Államkincstárnál lehet nyitni, a szolgáltatásokhoz jelenleg 4,2 millió, Ügyfélkapuval rendelkező személy tud hozzáférni. Bár a Webkincstár és a Mobilkincstár elektronikus szolgáltatások már hét éve élnek, de eddig legalább egyszer személyesen is meg kellett jelenni a számlanyitáshoz. Ezt helyettesíti az otthoni ügyintézés lehetősége.

 

– Miért ajánlott a Babakötvény vásárlása?

– Az általános kamatszinthez képest az inflációhoz kötött kamatozású értékpapír felértékelődött. Ez azt jelenti, hogy a babakötvény kamata a megelőző évi fogyasztói árindex – vagyis az infláció – plusz három százalékkal kamatozik. Az első sorozat, ami még egy év csúszásban van, a 2018-as fogyasztói árindex alapján fizet kamat, ez 2,8 plusz 3 százalék, tehát 5,8 százalékos kamatot jelent. A többi sorozatnál viszont 3,4 plusz 3 százalék, tehát 6,4 százalék a kamat. Ha megnézzük az általában elérhető hozamszinteket, akkor ebben az esetben egy igen kedvező befektetésről beszélhetünk. Ráadásul az állam az éves befizetést 10 százalékkal kiegészíti, ennek a felső korlátja 6000 forint. Ez azt jelenti, hogy ha valaki évi 60 ezer forintot tetszőleges összegben, tehát tizenkétszer 5000 forintban vagy akár két részletben befizeti, akkor maximálisan kihasználhatja az állami kedvezményt.

 

– Ki használhatja fel a számlán lévő összeget?

– A Babakötvény-számla fontos korlátja, hogy ez a gyermeké. Ez egyszerre jó és rossz is lehet. Rossz azért, mert csak a gyermek nagykorúvá válása esetén lehet hozzájutni az összeghez. Jó azért, mert attól függetlenül, hogy a szülők milyen támogatást tudtak adni a gyermeknek, 18. évét betöltve rögtön egy alaptőkével indul, amelyet akár a továbbtanuláshoz is felhasználhat. A felhasználási lehetőségek természetesen nincsenek megkötve.

 

dr. Borbély László András

dr. Borbély László András

 

– Indulása óta hányan éltek az Ügyfélkapus számlanyitás lehetőségével?

– Április vége óta több mint 5500-an éltek az Ügyfélkapus kincstári értékpapírszámla nyitással, ebből közel négyezren babakötvényhez tartozó számlát, a többiek normál értékpapírszámát nyitottak. A kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen az Ügyfélkapus számlanyitás 2019 júniusa óta elérhető (akkor még babakötvény nélkül), de az első 8 hónapban csupán 1500 számlanyitás történt. Mára ez a szám a babakötvénnyel együtt hat hét alatt megsokszorozódott, népszerű lett a szolgáltatás. Ebben a Magyar Államkincstár által meghirdetett nyereményjáték is szerepet játszhat.

 

– Mik a nyereményjáték feltételei?

– A játék két irányba indult el. Egyrészt az Ügyfélkapus számlanyitást szeretnék népszerűbbé tenni, így aki április 27. és június 30. között nyit számlát és legalább 100 ezer forintért értékpapírt vásárol, részt vesz egy sorsoláson, ahol a 25 nyertes közé kerülhet. A nyertesek 100 ezer forint értékű állampapír vásárlási utalványt nyernek, amit a Magyar Államkincstárban lehet beváltani.  Emellett a meglevő ügyfelekre is gondoltunk, őket is szeretnénk ösztönözni további értékpapírok megvásárlására. Amennyiben 100 ezer forinttal megnövelik a befektetéseiket április 27. és június 30. között, akkor egy másik nyereményjátékban vesznek részt. Itt ötven darab, 50 ezer forint értékű nyereményutalványt sorsolnak ki, amely szintén kincstári állampapír vásárlására fordítható.

 

– Hány éves kortól nyitható meg a Babakötvény a gyermek számára? Mi a felső korhatár?

– A Babakötvényhez szorosan kapcsolódik az életkezdési támogatás. A magyar állam minden 2006. január 1. vagy azután született gyermek részére automatikusan életkezdési támogatást nyújt 42 500 Ft értékben. Az állam ezt az összeget jóváírja a Magyar Államkincstárnál. Ahhoz, hogy ez megfelelően kamatozzon, az összeg a Babakötvény-számla megnyitásakor automatikusan átkerül a számlára. Mivel minden további befizetés állami kiegészítésben is részesülhet, ezért igen magas kamatozással bír. Tehát, amint megszületik a gyermek, akár rögtön meg lehet nyitni számára a Babakötvényhez tartozó értékpapír számlát. Ezt egészen a 18 éves kor betöltéséig meg lehet tenni. Ha valaki 17 év és 364 naposan nyitja meg, akkor a megnyitástól számított három éven keresztül meg kell tartania kell ezt a számlát. Nagy kedvezményt jelent, hogy az összeg kamatadómentes, tehát az ilyen módon befektetett összeg után semmilyen levonás nincs.  A számlanyitás és a számlavezetés is díjmentes, az összeget nem terheli sem költség, sem levonás.

További programok »

FEL