Milyen hőmérséklet egészséges a lakásban?

2022. november 6. 17:43 | behir

Az otthon ideális hőmérsékletének beállítása kulcsfontosságú kérdés, amely körül gyakran heves viták folynak. Idén a rezsiárak emelkedése miatt különösen sokszor kerül előtérbe a téma, a családok többek között azzal próbálnak meg spórolni, hogy a korábbinál néhány fokkal alacsonyabbra fűtik fel a lakásukat.

Ahogyan a meleg, úgy a hideg is megviselheti a szervezetet, különösen igaz ez azokra, akik gyengébb immunrendszerrel, krónikus betegségekkel élnek. A legegészségesebb otthoni hőmérséklet megállapítására több kutatás is készült, és bár az eredmények szerteágazók, tanulságok is levonhatók belőlük.

Egyénenként eltérő, hogy ki milyen hőmérsékleten érzi jól magát. Míg vannak, akik mindennél jobban szeretik például a kánikulát, akadnak, akik ha tehetnék, inkább kihagynák a legforróbb évszakot. Az otthonában is mindenki mást preferál, a kellemesnek érzett hőmérsékletet az életkor, az egészségügyi állapot és az aktivitási szint is befolyásolhatja. Értelemszerűen egy ülő életmódot folytató, idősebb ember magasabb hőfokot részesít előnyben, mint a lakásában alig pár órát ébren töltő fiatal. 

A legáltalánosabb, hogy az emberek, ha otthon tartózkodnak, 20-22 Celsius-fokra állítják be a termosztátot. Kutatások szerint az éjszakai, alváshoz legmegfelelőbb hőmérséklet ennél valamivel hűvösebb, 18-19 Celsius-fok körül alakul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészséges szobahőmérséklet az épületben lakó vagy dolgozó emberektől függ, egy megfelelően felöltözött, egészséges felnőtt számára a körülbelül 18 fokos hőmérséklet kényelmes lehet, ugyanakkor, ha kisgyermekek vagy idősek is élnek a lakásban, nem ajánlott 20 fok alá menni. 

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a 18 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet már megviselheti a szervezetet, növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Bár a legtöbb kutatás a külső hőmérséklettel kapcsolatos, a benti alacsony hőmérsékletre vonatkozóan is léteznek adatok. Télen a hűvös idő miatt fokozódik a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozások aránya, ez részben annak tudható be, hogy a hideg érszűkítő hatású, így emeli a vérnyomást. Az érszűkítő hatás stresszt jelent a keringési rendszer számára, ami fokozza az iszkémiás szívbetegség és a stroke valószínűségét. Emellett a hideg beltéri levegő az asztma és más tüdőbetegség tüneteit is ronthatja.

Forrás: femina.hu

További programok »

Itthon

Tágra nyitották a patikák kapuit, Vésztőn ünnepelt a gyógyszerész szakma

Az országos rendezvénysorozat részeként Békésben is patikanapot tartottak szerdán. A rendezvény házigazdája ezúttal Vésztő volt. A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal a gyógyszertárakban zajló szakmai munkát és a szolgáltatások sokszínűségét.
2023. június 7. 16:31
FEL