Milyen hatással lesz ránk a Brexit?

2016. július 2. 12:53 | behir.hu

Magyarország célja továbbra is a jó kapcsolat, a gazdasági és politikai együttműködés fenntartása. Éppen ezért a kormány egy munkacsoportot állít fel a Brexit következményeinek kezelésére.

Cél, hogy Nagy-Britannia stratégiai szövetségesünk maradjon - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

- Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy Angliával a gazdasági és politikai együttműködést fönntartani készek és képesek legyünk. Egy hosszú tárgyalási folyamatnak lesz az eredménye majd a kilépés, és egy másik tárgyazási folyamatnak lesz az eredménye az új együttműködési feltételeknek a megteremtése – fogalmazott a miniszter.

Nagy-Britanniában a parlamenti képviselők körülbelül 80 százaléka nem ért egyet a brit választók döntésével, ezért jogilag még nem tekinthető véglegesnek a kilépés.

 - Kell a brit parlamentnek a szavazata ahhoz, hogy elinduljon a kilépési folyamat, jogi értelemben nem történt ilyen, de nyilván nincsen olyan parlament, amelyik a választói akaratot ne venné figyelembe – fejtette ki véleményét Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

A kinti munkavállalók tekintetében az elkövetkező két és fél évben változás nem várható a képviselő szerint. Az angolok gazdasági érdeke, hogy az ott hasznot hajtó többnyire fiatal európai állampolgárok továbbra is munkát tudjanak vállalni Angliában. A szakemberek ezért úgy vélik, hogy valamiféle külön megállapodás nagy valószínűséggel létre fog jönni a tagok között.

Abban is mindenki egyetért, hogy hosszú tárgyalási folyamatra kell felkészülni Nagy-Britanniával a kilépésről, amely több évig is eltarthat, tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

 

 

FEL