Milliárdos károkat okozott a hétvégi vihar

2019. július 30. 17:22 | behir

Többfelé még mindig tart a viharok utáni munka. A heves zivatarok több hullámban támadtak: vasárnap nagyjából 900, szombat délutántól vasárnap késő estig több mint ezer helyre hívták a tűzoltókat. Az Alföldön óránként 144 kilométeres erősségű szelet mértek. Százával dőltek ki a fák: épületeket, autókat, vezetékeket rongáltak meg. A biztosítók milliárdos kárbejelentésre számítanak.

Gyökerestül kicsavart, többméteres fák dőltek kerítésekre és házakra a Pest megyei Leányfalun, Békéscsabán pedig parkoló autókra zuhantak a kidőlt fák. Alig látszódtak ki az ágak alól a szétzúzott járművek. Több közülük totálkáros lett - írja a hirado.hu.

Egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók. Hatalmas pusztítást hagyott maga után a vihar. A helyiek azt mondták: nem hittek a szemüknek, amikor kiléptek a házból.

Kidőlt fák, kettétört villanyoszlopok hevernek mindenfelé Kiskőrösön is. Napokig tart majd a helyreállítás. Több tucat épületnek a tetejét bontotta meg a szél. Egy helyi lakos az M1-nek elmondta, hogy ehhez hasonló katasztrófát nem látott még életében.

Tiszacsege közelében utakat kellett lezárni, mert járhatatlanná váltak a sártól és a letört ágaktól. Órákig tartott, amire letakarították a hordalékot az aszfaltról.

Miskolcon daru segítségével távolítottak el egy házra dőlt fát. Több ezer fogyasztónál nem volt áram éjszaka. Tiszakeszin pincékbe, garázsokba tört be a víz, és házakat rongált meg a jeges eső. Tiszatarjánban diónagyságú jég esett.

 

Viharos szél és özönvízszerű esőzés

 

Vasárnap délután érte el egy zivatarrendszer az ország középső és keleti részét. Kunmadarason 144 kilométer per órás széllökést mértek, több helyen pedig egyhavi csapadékmennyiség zúdult le rövid idő alatt.

A Csongrád megyei Pitvaroson alig lehetett látni, annyira ömlött az eső.

Budapesten a heves vihart villámcsapások kísérték, XVI. kerületben egy ikerházba csapott bele a villám, kigyulladt a tetőszerkezete. A tűzoltók hét vízsugárral fékezték meg a lángokat.

A csepeli strandon ketten sérültek meg, miután villám csapott a közvetlen közelükbe.

Egy 15 éves fiút újra kellett éleszteni, stabil állapotban szállítottak a Heim Pál Kórházba, jelenleg is ott ápolják. Egy középkorú férfi a sokk hatására elájult, őt a Honvédkórházba szállították, kivizsgálták, megfigyelése után hazaengedték.

Vasárnap néhány óra leforgása alatt több mint 900-szor riasztották a tűzoltókat. A legtöbb dolguk Pest megyében, Békésben, Borsodban és Hajdú-Biharban volt.

 

Milliárdos kár

 

A biztosítókhoz özönlenek a hívások, és még több ezer bejelentésre számítanak. Idén nyáron már több milliárd forintnyi kárt okoztak a viharok.

Tavaly a biztosítók 2,5 milliárd forintot fizettek ki 18 ezer bejelentésre, a mostani június is valahol hasonlóképp zárul majd – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője az M1-nek.

Hozzátette: az elmúlt napok viharairól nincsenek meg a végleges káradatok, de az előzetes adatok szerint milliárdos kárra lehet számítani.

Az előrejelzések szerint a héten is marad a változékony idő, heves zivatarok bárhol kialakulhatnak majd az országban.

További programok »

FEL