Miki, te is evezni fogsz? Ilyen öregen?

2024. február 11. 18:43 | Such Tamás

73 nevezés érkezett – szabadidős, profi, általános és középiskolás, illetve egyetemi kategóriában –, és összesen 127 futamot bonyolítottak le a X. Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokság és VIII. Szarvasi Medencés Versenyen szombaton, a szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőben. Szegedi, váci, kecskeméti, pécsi, fővárosi, tatai, határon túli és természetesen szarvasi hajók is medencébe szálltak.

A versenyen hatfős csapatok ültek egymással szemben, a húsz személyes hajókban. A rajtot követően az a csapat győzött, amelyik a hajót egy perc alatt, két és fél méterrel el tudta tolni az ellenkező irányba. Mint a kötélhúzásban, csak itt nem húzni, hanem tolni kellett.

– A mai egy ünnepnap, hiszen ez a tizedik esemény, azonfelül épp ma van a kínai holdújév első napja, és egészen pontosan ma köszönt be a sárkányok éve – fogalmazott köszöntőjében Járosi Péter. A Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke hozzátette, a szarvasi verseny mint szezonindító már évek óta beépült a sárkányos köztudatba.

 

Babák Mihály és Járosi Péter – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– A szarvasi sárkányhajózás 2014 végén kezdődött; noha korábban már más színekben eveztünk, de akkor alakult meg az egyesületünk – mondta Szitó Szabolcs, a Körös Dragon SE elnökhelyettese (nyitóképünkön a copfos harcos). – Azóta szépen bővül a tagságunk, töretlenül haladunk előre, versenyzünk.

Megemlíti, a verseny leginkább egy szintfelmérő, ilyenkor a többi, hónapok óta nem látott evezős társsal újfent találkozhatnak. – Igazság szerint ez egy nagy baráti összejövetel: a parton barátok, míg a vízen vetélytársak vagyunk, de alapvetően egy nagy dzsembori az egész – fogalmazott.

Majd Szabolcs üdvözöl egy másik sárkányost, aki elmondása szerint a közelmúltban újjászületett. Balaicz Tibortól, a Szegedi Sárkányhajó Egyesület vezetőjétől megtudtam, nem sárkány-, hanem síbalesetet szenvedett: belefejelt egy sziklába, de jól láthatóan rendbejött.

 

Galéria

 

– Kilencéves korom óta kenuzok – folytatta –, és egyesület szinten 2007-ben kezdtünk el sárkányhajózni. Minden évben szinte minden medencés, nyári evezős vagy külföldi versenyeken részt veszünk. Az eltelt idő alatt nagyon sok érmet gyűjtöttünk: van egy vb-bronzunk, egy Európa-bajnoki aranyunk is. Továbbá számos medencés versenyt nyertünk, noha Szarvasról „csak” ezüstünk és bronzunk van, amit a mai nap folyamán igyekszünk pótolni.

A jelenlevő Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, egyelőre csak vendégként szállt hajóba, amikor a sportolók edzenek. – Ugyanis az az igazság, hogy ez egy nagyon izzasztó sport, én pedig zakóban vagyok – jegyezte meg. – Ellenben végtelen öröm számomra, hogy ennyi fiatal és idősebb sárkányost láhatok, akik itt szó szerint buliznak. Először butaságnak tartottam a medencében rendezett sárkányhajós versenyt, de ahogy látjuk, ez egy nagyon fantasztikus dolog.

Közben nemcsak a versenyek, hanem a szpíkerek nyelve is remekül pörgött. Az egyikük például azzal cinkelte az egyik indulót: „Nyerges Miki, te is evezni fogsz? Ilyen öregen?” (Miklós nem mellesleg a Körös Dragon SE elnöke.)

 

További programok »

FEL