Mi a teendő ha koncert helyett eső zúdul a nyakunkba?

2016. július 24. 03:52 | Balázs Anett

Nyolcvan ember sérült meg egy németországi fesztiválon, amikor hatalmas viharban áramcsapás érte a szórakozókat. Fesztiválok, koncertek tucatjai itthon is várják az érdeklődőket. Azonban egy széllel, nagy mennyiségű esővel érkező hirtelen vihar miatt akár katasztrófával is végződhet a szórakozás. Következő anyagunkban annak jártunk utána, mi a teendő akkor, ha egy szabadtéri programon, kulturális élmények helyett egy jó kis zuhét kapunk a nyakunkba.

Vihar esetén a legnagyobb veszélyt a rosszul rögzített vagy egyáltalán nem rögzített dolgok jelentik. A nagy szél, az őrizetlenül hagyott széket, rosszul felállított sátrat is elsodorhatja. Fontos még, hogy ne meneküljünk fa alá sem, mert a villámcsapás mellett félő, hogy ránk zuhan egy letört ág. Békéscsabán legutóbb a sörfesztiválon volt vihar. Tulajdonképpen egy szabályt kell a látogatónak betartani ahhoz, hogy katasztrófamentesen fesztiválozhasson: mindig figyeljen a biztonsági személyzetre és a hangosbemondókra, valamint a kihelyezett kivetítőkön futó értesítésekre – hangsúlyozta Bora Imre fesztiválszervező.

– Megfelelő menekülési útvonalak vannak kijelölve. Táblákkal, világítóeszközökkel. Ezzel a világítóeszközök az este folyamán önműködően működnek, tehát ez is fontos, hogy mindegyik önálló akkumlátorral rendelkezzen. Nem lehet egy áramszünet, onnantól kezdve nem tudja senki, hogy merre menjen. Fontos dolog az, hogy egy olyan külön áramforrás van, amivel a hangosító technikát tudjuk kezelni – fogalmazott Bora Imre.
A katasztrófavédők arra figyelmeztetnek, hogy a helyszínről kiáramló tömeggel, mindig azonos irányba haladjunk és a szélei felé sodródva hagyjuk el a helyszínt. A színpadhoz se meneküljön senki.  Bár a színpadokon van villámelvezető, a másodlagos hatások miatt mégsem jó ötlet közeli fémszerkezetekbe kapaszkodni, ha jön a vihar. 

– Ilyenkor, ha van rá lehetőség, fedett helyre kell húzódni. Ugye a viharkárok egyik jellemzője nem csak az, hogy jól elázhatunk, hanem nagyobb széltevékenységgel is járhat. Ilyenkor kerülni kell a sátrakban való tartózkodást. Biztonságos építményeket keressünk inkább. Vagy a kár a rendezvény elhagyására, akár gépjárművel kell törekedni – hangsúlyozta Haskó György tű. alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője.


Kerülni kell a pánikhangulatot is - figyelmeztet a szakember. Figyeljünk arra, hogy maradjunk azok közelében, akikkel közösen érkeztünk a rendezvényre és egymást segítve, támogatva jussunk el a legbiztonságosabb helyre.

FEL