„Mi a közönségnek létezünk”

2015. november 26. 09:20 | behir.hu

Seregi Zoltánnal, a Békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatójával beszélgettünk színházról, művészetről, tervekről.

- Nagyon változatos az idei évad, mi alapján választják ki a bemutatott darabokat?

- Egy olyan színháznak, amely az egyetlen úgy száz kilométeres körzetben, nagyon változatos programot kell kínálnia. Népszínháznak kell lennünk, a szó legnemesebb értelmében, hogy minél több nézői igénynek meg tudjunk felelni. Ezért a bérletrendszerben igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a klasszikus és a mai darabok között. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy a társulatunk kitűnő színészeinek is legyenek jó szerep lehetőségeik.  Hiszen a változatosság mellett az is feladata a színháznak, hogy teret adjon a művészi energiáknak, ennek az egyik legnagyszerűbb formája a monodráma. Ebben az évadban Bartus Gyula és Katkó Ferenc is ebben a műfajban lép színpadra. Az üres napokon pedig megpróbálunk olyan előadásokat bemutatni, amelyeket a bérletrendszerbe   nem tudtunk beemelni, ilyen például az operett, vagy a cirkusz.

- Idén  „házhoz megy” a színház.

- A „Színház házhoz megy”  elnevezésű új kezdeményezésünk elsődleges célja, hogy színházba csábítsuk, színházra hangoljuk a fiatalokat, mégpedig úgy hogy elmegyünk az iskolákba és  jelmezekben, díszlettel, fényekkel az  iskolai közegben (tornateremben, vagy az aulában) teljes értékű,  megszakítás nélküli színházi előadást, színházi élményt szeretnénk adni.  A darab kiválasztásánál  fontos szempont, hogy illeszkedjen a tananyaghoz. Most  Moliere: A fösvény című művére mutatjuk be.  Így próbáljuk megérinteni, megszólítani a fiatalokat, hogy később ők jöjjenek el hozzánk. Én ebben hiszek.

- Rekordot döntött a színházbérletek eladása. Ön szerint ez minek köszönhető?

- Idén közel 14000 bérletet adott el a színház, ami példanélküli az utóbbi időkben. Ez azon túl, hogy  anyagi biztonságot jelent a társulatnak, úgy gondolom, hogy hihetetlen nagy bizalom is a színház felé. Hisz bennünk a néző, hogy ami még nincs is kész, az érdekli és  tetszeni fog neki. Ez a bizalom és szeretet a szívemet melegíti.

- Decemberben születik döntés a színház igazgató kinevezéséről. Mi szerepelt a pályázatában?

- A legfontosabb, amit megfogalmaztam a pályázatban, az a közérthető művészet és minőségi szórakoztatás.  A színház egy közintézmény, közszolgálat. Nem lehet úgy művészetet  csinálni, hogy a közönségnek fogalma sincs arról amit  lát a színpadon. Az előadásoknak pedig szakmailag kifogástalannak kell lenniük.  Mert a színházban két alapvető dolog van, ami nélkül nem létezik, a színész és a közönség.

Vágvölgyi Nóra

 

További programok »

FEL