Mezőkovácsházán tartották a Magyar Nemzeti Roma Platform megyei ülését

2019. szeptember 26. 14:57 | Hidvégi Dávid

Háromszáz magyar településen indul roma felzárkóztatási program, amelynek első tanácskozását az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központban tartották Mezőkovácsházán, ahol az elmúlt években több felnőttképzést is indítottak.

A nehézségekről a rendező város polgármestere is beszélt, aki elmondta: a kistérségi települések mindegyike kidolgozott valamilyen segélyezési rendszert. Varga Gusztáv hozzátette, hogy a város ugyan nem kap tűzifa támogatást, de a helyi erdőket, útmenti fás részeket úgy kezelik, hogy abból a rászorulók is részesüljenek. Megjegyezte, hogy az állam támogatja a lépéseket míg a térségben a közfoglalkoztatásban előllított termények egy részét is odaadják az arra rászorultaknak.

- A mi megyénk is hátrányos helyzetű, azon belül a mezőkovácsházi járás a leghátrányosabb, még a Békés megyei járásokhoz képest is nő a leszakadásunk, annak ellenére, hogy teszünk lépéseket. Nagy az örökölt hátrány, aluliskolázottak az emberek, alacsonyabb a jövedelem, és nincsen olyan munkahely, amely a képzetlenebbek egy részét is fölszívná - fogalmazott a városvezető.

 A Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a települések nyitottak és igyekeznek élni minden kormányzati lehetőséggel. Jónás Jánosné hozzátette, több alapkompetencia és OKJ-s képzést indítottak, továbbá a "Nő az esély" elnevezésű program is több éve zajlik a megyében, amelybe roma és nem roma emberek is bekapcsolódtak.

A magyar kormány több ütemben indít kísérleti programokat, amelyeknek célja a roma közösségek felzárkóztatása – erről már a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt. Langerné Victor Katalin hangsúlyozta, először a családoknak nyújtanak segítséget, hogy megelőzzék a hátrányok kialakulását. A helyettes államtitkár megjegyezte: felnőttképzéseket is indítottak, hogy megkönnyítsék a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

- Több tízezer gyerek ösztöndíjban, szakkollégiumi, kollégiumi ellátásban részesült, és az egyik legnagyobb eredmény, hogy a felsőoktatásban tanuló roma hallgatók száma megduplázódott. Kilencedik éve zajlanak a programok, akiknél időben tudtunk segíteni, közülük többen elmentek az egyetemig, sőt már megszerezték a diplomát - mondta a helyettes államtitkár.

A program részleteit még augusztusban mutatta be Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetője, valamint Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos. A következő években háromszáz nehéz helyzetű település kap támogatás, 2019-ben 33 helyszínen kezdődik meg a munka. A stratégia megvalósításában a roma közösségek mellett a Máltai Szeretetszolgálat és az egyházi közösségek is segítenek a kormánynak.

További programok »

FEL