Mesterséges intelligencia jelezheti előre az Alzheimer-kórt

2020. december 28. 17:51 | behir

Akár 7 évvel a tünetek előtt jelzi a mesterséges intelligencia az Alzheimer-kórt. Egy új fejlesztésnek köszönhetően már akkor kezelni kezdhetik a pácienst, amikor még nem jelentkeznek nála a tipikus tünetek.

Szakemberek szerint az átlagéletkor növekedésével egyre több embernél fordulhat elő az Alzheimer-kór. Egyes előrejelzések szerint 2050-re már akár megháromszorozódhat a számuk. A tudomány fejlődésének köszönhetően van már olyan gyógyszer, ami hatékonyabban segíti a tüneti kezelést.

Az IBM és a Pfizer közös fejlesztésének köszönhetően már a mesterséges intelligencia is segíthet, amely beszédtesztekkel jósolja meg, hogy egy még egészséges embernél van-e esély az Alzheimer-kor kialakulására. A két cég szerint jelenleg kb. 70 százalékos az algoritmusuk hatékonysága, és akár hét évvel korábban is meg tudják mondani, ha egy páciensnél kialakulhat az Alzheimer-kór.

A CNet írása azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a betegség tüneteit könnyű félreértelmezni. Mivel fontos, hogy minél előbb tudjanak a kórról, ezért lényeges, hogy minél hamarabb tudjanak a problémáról és megkezdjék a kezelést, bár a kórt jelenleg még nem tudják meggyógyítani.

Az új eljáráshoz a Framingham Heart Study kutatóintézet több mint 5000 páciens és családjai egészségügyi adatait nézte vissza 1948-ig. Az Alzheimer-kór egyik legfontosabb tünete a beszéd megváltozása. A kutatók ezért beszédmintákat elemeztek, és kiszűrték a szinte észrevétlen változásokat.

Az így kialakult algoritmus pedig már akár hét évvel korábban is képes jelezni a későbbiekben kialakuló betegséget. Ahogy rövidül az idő, úgy lesz egyre pontosabb a találata is. Az egyik szakember elmondta, hogy nem a szóhasználat változása jelentkezik, hanem olyan változások a nyelvhasználatban, amiket elsőre észre sem venni.

Az új lehetőség azért fontos, mert már a betegség tüneteinek megjelenése előtt elkezdhetik a páciensek kezelését.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

FEL