Mesterek és tanítványaik az Andrássyban

Tehetséges diákokat támogat a Rózsa Törzsasztal Alapítvány

Rászoruló diákokat támogat az Andrássy Gyula Gimnáziumban a Rózsa Törzsasztal Alapítvány, aminek tagjai egykor szintén az intézmény falai között nevelkedtek. A magánadományokból működő szervezet a nehéz anyagi helyzetben levő, de tehetséges fiatalokat segíti tanórán kívüli oktatás biztosításával. Legutóbb két neves matematikus professzort hívtak el a diákokhoz.

Életből vett példákon keresztül mutatta meg a hétköznapok tudományosan kiszámítható összefüggéseit Dr. Mérő László matematikus, aki előadásában arról beszélt, hogyan hasznosíthatjuk a gyakorlatban az elméleti tudást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora szerint egyre inkább arra van szükség, hogy olyan tudásunk legyen, amit majd előre nem látható helyzetekben, előre nem látható problémákra is tudunk alkalmazni. Ez pedig másfajta gondolkodásmódot igényel.

Az előadást a Rózsa Törzsasztal Alapítvány, illetve a Vállalkozói Kerekasztal közösen szervezte. Tordai Péter kuratóriumi elnök elmondta, szeretnének ezzel valamit visszaadni az Alma Mater-üknek, az a céljuk, hogy a mostani diákok könnyebben boldoguljanak az életben. Ezt a mostanihoz hasonló különórákkal valósítják meg, amelyeket magánadományokból finanszíroznak. Az előadások tematikáját aszerint válogatják össze, hogy mit tartanak fontosnak a fiatalok jövője szempontjából. Így a főbb témák az informatika, az angol nyelv, illetve a kritikus gondolkodás körül alakultak.

A tapasztalatok szerint az elhelyezkedés nehézsége abból fakad, hogy jelenleg a diákok képzettsége nem fedi teljesen a munkáltatói igényeket. A szakemberek úgy látják, szükség van ezért munkaerőpiaci támogató programokra. Ilyen ösztönző programmal az önkormányzat is segít, például az elvándorlási folyamat fékezésével. Herczeg Tamás tanácsnok példként említette a „Békéscsaba hazavár!” programot, aminek célja, hogy a diákok felsőfokú tanulmányaik után visszajöjjenek Békéscsabára, és itt valósítsák meg jövőjüket.

A szakemberek szerint még korai változásról beszélni, de kezdeti biztató jelek már látszanak arra, hogy a romló demográfiai trendek megforduljanak a jövőben.

Megosztás: