Mesét írtak a gyerekek

A Fekete István meseíró pályázaton indulóknak a vízi állatokról kellett mesét fogalmazniuk.

Meséket író általános iskolásokat díjaztak a Munkácsy Mihály Múzeum kamara termében. Összesen tizennyolc pályamunka érkezett be a zsűrihez. 

Liszi Melinda, a Jókai színház színművésze olvasta fel a győztes mesét az eredményhirdetésén. A művet Marik Zsombor, a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola hatodik osztályos tanulója írta. A meséjében arra hívja fel a figyelmet, hogy az embereknek közelebb kellene kerülniük az állatokhoz. A történetet a tanárnője biztatására vetette papírra.

A Zsombort felkészítő pedagógus, Kissné Adamik Veronika különdíjat vehetett át, hiszen a beérkező 18 pályamű közül 12 az ő tanítványainak tollából született.  A tanárnő próbálja ösztönözni a diákokat a meseírásra. Elmondta, folyamatosan indulnak hasonló pályázatokon, amelyeken szép eredményeket érnek el.

– A díjak érkeznek folyamatosam, szerencsére itt is sikeresek voltak. Ez kellő motiváció nekik. Nagyon büszkék magukra, amikor visszaolvasom ezeket a történeteket nekik és nagyon örülnek egymás sikerének is – mondta Kissné Adamik Veronika. A meseíró pályázat apropóját az adta, hogy Fekete István A koppányi aga testamentumát éppen 80 évvel ezelőtt írta. A feladat az volt, hogy a történetben vízi állatnak is szerepelnie kell. Így a mesék szereplői főként halak, vidrák, tiszavirágok voltak, valamint a fiatalok az ötleteiket a saját életükből merítették.  A zsűri nehezen döntött, de az első három helyezést illetően gyorsan megegyeztek. A zsűri egyik tagja, Veres Krisztina, a Meseház vezetője, a zsűri tagja elmondta: „Sem írni, sem történetet kitalálni nem egyszerű. Hozzátette: azt szeretnék, hogy író emberekké váljanak a gyerekek.

Megosztás:

Címke: , , ,