Mesélő múzeum: Tűzoltó-történeti kiállítás

2016. május 22. 05:04 | Mikóczy Erika

„Istennek dicsőség – egymásnak segítség” címmel tűzoltó-történeti kiállítás nyílt a közelmúltban Munkácsy Mihály Múzeumban, abból az alkalomból, hogy 130 évvel ezelőtt alakult meg Békéscsabán a „Békés-csabai önkéntes tűzoltó-egyesület”, s ekkortól kezdve folyamatos a szervezett tűzvédelem a városban.

Nem volt egyszerű az út addig, amíg Békéscsaba városa megbízható tűzőrséggel rendelkezett. A tűz ellen mindig is védekeztek a város lakói, azonban tűzoltásra szakosodott társulat felállítására tett kísérletről csak a XIX. század második feléből rendelkezünk levéltári forrással. Többszöri próbálkozás után ez végül 1886-ban vezetett sikerre a már említett egyesület létrehozásával, mely három évig működött. Az ezt követő több mint három évtizedben részben állandó, éves fizetésű, részben esetenként díjazott, úgynevezett kötelezett tűzoltókkal oldotta meg Békéscsaba képviselő-testülete a tűzvédelmet. A tisztán hivatásosokból álló tűzoltóságot 1920-ban állították fel. A történelem viharai a tűzoltóságot sem kímélték, 1944-ben felszerelésük egy részét elvitte a magyar és a szovjet katonaság, ez utóbbiak a laktanyát is lefoglalták. Az addig városi irányítású tűzoltóságot 1948-ban államosították.

Most a múzeum kapuján belépve, az épületen kívül, két régi lóvontatású szerkocsi fogadja a látogatót. A kiállítás ajtaja előtt egy szépen helyreállított kocsi-fecskendő, valamint Bácsfalvi Zoltán „Kivonulás” című festménye adja meg a tárlat hangulatát. Kézi vízipuska, MÁVAG Flórián és Honvéd kismotorfecskendők, díszes tűzoltósisakok, egyenruhák, tűzoltó fáklyák, sugárcsövek és több más érdekesség is látható a Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók termében.

A kiállítás anyagának túlnyomó része a Békéscsabai hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gyűjteményéből került ki, de kölcsönzéssel hozzájárult sikeréhez a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Szeghalomról Túri János tűzoltó őrnagy és a Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Budapestről a XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó-és Sport Egyesület, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, valamint megyénkből a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára is.

A tárlat július 3-áig tekinthető meg.

Kocsor János történész muzeológus

FEL