Mérleg helyett mobiltelefonnal is lemérhetők a marhák

2018. szeptember 29. 06:45 | behir

Digitális, mobiltelefonos alkalmazással működő szarvasmarha-mérleget fejlesztett ki és dob piacra egy magyar cég. A lézeres távolságmérővel és szoftveres applikációval működő új termék az állatok befogása és mérlegre hajtása nélkül képes meghatározni a testtömeget.

Szarvasmarhák súlymérésére alkalmas, új eszközt fejlesztett ki egy magyar startup – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a forgalmazást végző Global Agrinno Kft. A terméket a szakmai nagyközönségnek a hétvégi kaposvári állattenyésztő napokon mutatják be, illetve kezdik meg annak piaci bevezetését.

Az innovációt az motiválta, hogy a szarvasmarhák – elsősorban a húsmarhák - súlymérése időigényes és körülményes feladat, emellett pedig a kiválasztott egyedek beterelése és megfogása komoly stresszfaktort jelent a gazdák és az állatok számára egyaránt. Emiatt sok telepen ma elhanyagolják a súlymérést, illetve fel is hagytak a szarvasmarhák súlykontrolljával. Ahol viszont kitartottak a rendszeres mérés mellett, az állatok sérülései és stressz miatti súlyveszteségei jelentős gazdasági károkat okoznak

A mobiltelefonnal működtető új eszköz úgy képes lemérni az állatokat, hogy azokat nem kell befogni és mérlegre terelni. A súlymérés egy telefonhoz csatlakoztatott lézeres távolságmérővel és egy szoftveres applikációval végezhető el négy-hat méterről készített sorozatképek alapján. A testtömeg az állatok fajtájának, születési dátumának, marmagasságának, mellkas-mélységének, illetve úgynevezett kondíciópontjának megadásával állapítható meg, és a mérési idő egyedenként akár egy percre csökkenthető. A teszteredmények szerint az alkalmazás a súlyt az adatok megadása és az állatokról készített, kiválasztott fénykép megfelelő beállítása után 95 százalék pontossággal határozza meg.

A gazdálkodóknak a digitális súlymérő használatához a mobiltelefonra csatlakoztatható távérzékelő eszközt és a szoftver-licenszet kell beszerezniük, illetve éves szoftverdíjat kell fizetniük. Az új alkalmazás egyelőre Android 5.1+ rendszereken fut, és a bejelentkezést, a mérést, illetve az eredmények rögzítését online kapcsolat nélkül is el lehet végezni. A cég jövőbeni tervei között szerepel, hogy az alkalmazást további rendszerekre is kiterjeszti, illetve megteremti a beépítési lehetőséget az állománynyilvántartási szoftverekbe.
 
Forrás: agrarszektor.hu
 

További programok »

FEL