Mérgezésgyanú Battonyán: összekeverték a vegyszereket

2016. július 5. 16:53 | Zsíros András

Mérgezés gyanújával szállítottak kórházba Battonyáról a hétvégén több mint száz diákot, akik olyan kukoricaföldön címereztek, amit korábban vegyszerrel kezeltek. Mint kiderült, a szántóföld tulajdonosa tévedésből használt olyan növényvédőszert, ami után három napig nem lett volna a növénnyel érintkezni. A mérgezés gyanúja nem igazolódott be, a gyerekek már elhagyhatták a kórházat.

Nagy a titkolózás a hétvégi esettel kapcsolatban, ami után közel 150 erdélyi diák került kórházba mérgezés gyanújával. A fiatalok egy Kisdombegyházán működő mezőgazdasági vállalkozásnál végeztek nyári munkát, kukoricát címereztek. A településen sokan vannak tisztában azzal, hogy egy vállalkozó Erdélyből fogad alkalmi munkásokat. Az egyik lakos szerint a diákok örülnek dolgozhatnak, mert úgy hallotta, Romániában az itt kapott fizettség nagy pénznek számít.

Vasárnap 22 óra 30 perckor értesült arról az Országos Mentőszolgálat Békéscsabai Mentésirányító Központja, hogy feltételezhetően mérgezés történt a kukoricaföldön.

– A helyszínre kivonult ügyeletes orvos nagyon precízen tevékenykedett, fölmérte a fiatalok állapotát és megállapította, hogy mérgezésre utaló jelek és tünetek nincsenek, viszont elrendelte a munkaruházat eltávolítását és dekontamináló tusolást – tájékoztatott dr. Zentay Attila, Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi régióigazgatója.

A szakemberek szerint a vegyszer akár komoly mérgezést is okozhatott volna.

– Érdemi tünete nem volt egyik diáknak sem, csak megfigyelésre szállították be a kórházba a közel 150 fiatalembert. Habár lehetett volna, hiszen ez a permetszer, amelyik ezt a fajta kontaminációt okozta, olyan szerves foszforsav, amely az érintetlen bőrön keresztül is jól felszívódik – tudtuk meg dr. Zacher Gábor toxikológustól.

A szakhatóság azonnal megkezdte a vizsgálatot, amiből kiderült, két táblára írták ki a növényvédőszeres kezelést.

Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának vezetője kérdésünkre azt mondta: a munkautalványokon pontosan megjelölt helyszínnel, dózisokkal, hígítással, munkaegészségügyi, élelmezésügyi várakozási időkkel ellátva adták ki a munkát, de tévedésből a gépkezelő felcserélte a két növényvédő szert. Az egyik egy nulla nap munkaegészségügyi várakozási idővel bír, a másik pedig három napos várakozási idővel. Ez a szerves foszforsav-észter származékot tartalmazó rovarölő szer.

Az esetet még vizsgálják, a feltárt hiányosságok megállapítása után a vállalkozás bírságra számíthat, mivel olyan technológiai hibát vétettek, ami komolyabb következményekkel is járhatott volna – mondta a szakember. Az is kiderült, hogy nem a maximális dózist használták, ez is befolyásolta azt, hogy nem történt komolyabb baj. A Békés Megyei Rendőrfőkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A rendőrség a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályával együttműködve vizsgálja a történtek részleteit, a büntetőjogi felelősség kérdését.

Megkerestük a kukoricaföld tulajdonosát is, ám az Agro-Ferr Kft. ügyvezetője nem kívánt híradónknak nyilatkozni. Dorcsinecz János telefonon annyit mondott, mindent az előírásoknak megfelelően végeztek, a hiba észlelését pedig azonnal jelentették. 

FEL