Mennyit költünk az ünnepekre?

2015. november 25. 13:35 | Horváth Szabolcs

Egy felmérés szerint a magyar lakosság túlnyomó többsége éppen aktuális jövedelméből finanszírozná a karácsonyt. A megkérdezettek öt százaléka venne fel hitelt az ünnepek előtt.

A magyar háztartások átlagosan 43 ezer forintot szánnak karácsonyi kiadásokra idén, ebből 29 ezer forintot terveznek ajándékokra költeni.

A kutatásban 18 és 69 éves kor közötti alanyokat kérdeztek, és az eredmények szerint a lakosság többsége, egész pontosan 82 százaléka aktuális jövedelmét használja a karácsonyi költségek fedezéséhez, míg 35 százalékuknak korábbi megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Hitelt mindössze a lakosság öt százaléka venne fel -közölte az MTI.

A felmérés készítői arról is beszámoltak, hogy a korábbinál kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése. Az utóbbi négy évben a legmagasabb értékére, 16 százalékra nőtt a hitelelfogadók, míg 7 százalékponttal csökkent a hitelellenesek aránya. Így ma még nagyobb számban képviseltetik magukat azok, akik számára a hitel bizonyos élethelyzetekben elfogadható, még ha látják is a negatívumait.

A hitelfelvételi kedvet negatívan befolyásoló brókerbotrányról a megkérdezettek 87 százaléka hallott valamit, de alig ötödük tudja csak pontosan, hogy mi történt. Az eset visszaveti a bizalmat, a botrányról értesültek több mint felének megrendült a pénzintézetekbe vetett bizalma, ám ennek ellenére csak alig több mint harmaduk jár el óvatosabban, fektet nagyobb energiát a fellelhető pénzügyi ajánlatok összehasonlításába - áll a közleményben.

FEL