Mennyi az annyi, ha elcsíp a szupertraffipax?

Április 5-től élesítik a Védát, akár 300 ezerre is számíthatnak a gyorshajtók.

Április 5-től élesben működnek a szupertraffipaxok. A gyorshajtók akár 30-300 ezer forintos bírsággal számolhatnak.

A Véda közúti intelligens kamerahálózat tagjai, vagy ahogy a köznyelvben hívják, szupertaffipax kamerák a sebességmérés mellett többek között forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A fix telepítésű traffipaxok 134 útszakaszra ügyelnek, emellett a rendőrség további 160 darab mobil műszerrel méri majd a sebességet a különböző útszakaszokon. Az ORFK listája alapján szupertraffipax lesz például az M1/M7-es közös szakaszán a 6. kilométernél és az M3-ason a 4-es kilométernél is. A Védáról korábban itt írtunk, Békés megyében két ilyen kamera lesz, de összesen hat új sebességmérő eszköz figyeli majd az utakat.

A vs.hu nemrég kiszámolta, milyen büntetési tételekkel számolhatnak azok, akiket lefülel a szupertraffipax. Azok, akik nem tartják be például a sebességlimitet, enyhébb esetben (15-25 km/h-s sebességtúllépésnél) 30 ezer forintos bírságra számíthatnak. A középkategóriában, 60-75 kilométer per órás gyorshajtásnál már 90 ezer forint a büntetési tétel, aki pedig 105 kilométer per órával száguld és lefülelik, 300 ezres csekket kaphat.

A szupertraffipaxok bevetése a statisztikák szerint indokolt, a KSH adatai szerint a múlt évben 16 335 személyi sérüléssel járó baleset történt Magyarországon, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A közlekedési balesetekben 647 ember vesztett életét, ami 3,4 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest – írja a hírportál. Tavaly 5574-es sérültek meg súlyosan, 16 318-an pedig könnyebben a közlekedési balesetekben, ami közel 4,6, illetve 3,5 százalékos növekedés 2014-hez képest. Megjegyzendő, hogy a szupertraffipaxok telepítésére nem a tavalyi rossz statisztikák miatt került sor, a rendszer kiépítése jóval korábban elkezdődött, a baleseti statisztika pusztán azt mutatja, hogy szükség lehet a kamerákra. A rendőrség tavalyi tájékoztatása szerint a korábbi években az összes baleset 30-35 százalékát okozta a gyorshajtás.

Megosztás:

Címke: , , , ,