Mélyponton a hazai használtautó-piac

2022. november 4. 09:20 | behir.hu

A gazdasági válság az autópiacon is megmutatkozik, stagnálást jellemzi az eladásokat. A használt és az új kocsik értékesítésénél egyaránt visszaesés tapasztalható.

Októberben idei mélypontjára került az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma. A Datahouse friss adatai alapján a használt import volumene 9624 volt, ami több mint 20 százalékos elmaradás a tavalyi év azonos időszakban regisztrált 12 040 darabhoz képest. Az év első öt hónapjában a behozatali számok rendre meghaladták a tavalyi értéket, május végére a használtautó-import több mint 14 százalékkal volt magasabb 2021-hez képest.

Júniustól azonban fordulat történt, a nyár kezdete óta a volumenek elmaradnak az előző esztendő értékeitől, és október végére az idei előny teljesen elolvadt.
Az év első tíz hónapjának adatai alapján a Magyarországon forgalomba kerülő importált gépjárművek mennyisége egy százalékkal el is marad a 2021-es szinttől.

– Az év első felében az aktív használtkocsi-import részben az alkatrészhiánytól szenvedő újautó-piacról átáramló keresletnek volt köszönhető – emelte ki Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A szakértő hozzátette, hogy azóta ez a beszerzési forrás is jelentősen beszűkült. Az új gépkocsik hiánya miatt a nyugati piacokon is jelentősen drágultak az elérhető használt járművek, amelyeket a magyar vásárlók számára a 400 forint feletti euróárfolyam tovább drágít.

Halász úgy véli, hogy a következő hónapok problémáját jelenleg nem a kínálati, hanem a keresleti oldalon látjuk. A kereskedők a romló feltételek ellenére is képesek behozni autókat, ám a megélhetési és rezsiköltségek egyelőre kiszámíthatatlan mértékű emelkedése miatt a piacon a vásárlói érdeklődés visszaesése tapasztalható. Ezt a JóAutók.hu oldalain mutatkozó keresésszámok csökkenéséből is látszik.

A portál prognózisa alapján a piac újbóli élénkülésére jövő tavaszig várni kell. Mivel a következő hónapokban minden bizonnyal tovább stagnál a piac, így esélytelennek látszik, hogy az év egészét tekintve a behozott használt gépkocsik száma eléri a tavalyi 132 ezres szintet. 

Ezzel egy időben a hazai autópark másik fontos forrásának számító újautó-piac is újabb mélyrepülésbe kezdett. Az idén októberben az eladott 8260 új személyautó 12,3 százalékkal volt kevesebb, mint szeptemberben.

Mindez azt jelenti, hogy lassabban cserélődik, ezért ismét gyorsuló ütemben öregszik a hazai gépkocsipark, amelynek az átlagéletkora az idei év elején elérte a 15 esztendőt.
Ez az érték tíz évvel korábban 12 alatt volt.

A használtautó-import mennyisége az év eddigi tíz hónapjában 108 918 darab volt, ami egy százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 110 013-nál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 94 028 volt, ami 9,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 103 691-es értéktől.

Forrás: VG

További programok »

Gazdaság

Még az államtól vásárolt föld is átadható lesz

Komoly érdeklődés kíséri a gazdaságátadás lehetőségét: a családon belüli generációváltáshoz immáron elegendő lesz egyetlen szerződést kötni, a folyamatot pedig jelentős összegű pályázati forrásokkal is ösztönzik.
2024. február 25. 17:55
FEL