Méltó magyar szereplés a táncművészet Európa-bajnokságán

2015. október 29. 15:28 | Zsíros András

Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron rendezték meg a tánc Európa-bajnokságát. Az eseményt a Nemzetközi Táncszervezet (International Dance Organization, IDO) szervezte, amely négy földrész 96 tagországát tömöríti magába. Hazánkat a Magyar Divat és Sporttánc Szövetség sporttánc válogatottja képviselte, köztük békéscsabai és gyulai táncosokkal.

A Békéscsabai Lakótelepi SE és a Modern Táncművészeti Alapítvány felnőtt táncegyüttese, az Acid Jazz Dance Company az országos bajnokságon elért eredményei alapján vehetett részt az év legnagyobb sporttánc és táncművészeti versenyén. A békéscsabai és gyulai táncosokból álló csapat szép eredményeket ért el a 17 ország több mint 2000 részvevőjével megrendezett Európa-bajnokságon és balti államok táncolimpiáján.

A versenyt a moderntánc, a jazztánc, a balett és a bellydance kategóriákban rendezték meg a gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztály részére.

Az Európa-bajnokság kísérő rendezvénye volt a balti államok táncolimpiájának, ez tükröződött az eredményeken is, hiszen szinte minden kategóriában norvég és orosz táncosok végeztek az első három helyen.

A mieinknek a felnőtt modern formáció kategóriában két orosz csapattal kellett felvennünk a versenyt, és az egyiket sikerült is megelőzniük a szoros pontozásban, így Gerebicz Adrienn Violin’s Play című koreográfiájával a második helyezést szerezték meg.

A felnőtt modern formáció kategória versenyzői

A felnőtt modern formáció kategória versenyzői, Gerebicz Adrienn koreográfussal (középen) és Botta Tiborral, az együttes vezetőjével (Fotó: Acid Jazz Dance Company)

A felnőtt modern csoportban két norvég, két orosz, egy svájci, egy bolgár és egy szlovén csapat vett részt. A magas színvonalú és a pontozási eredményeket tekintve rendkívül szoros versenyben táncegyüttesünk az ötödik helyen végzett az Európa-bajnokságon Kiss Róbert, a Szegedi Kortárs Balett táncosa által készített, Abuzus című koreográfiájával.

A felnőtt táncegyüttesünk tehetséges növendéke, Gergely Rita a felnőtt jazztánc női szóló kategóriában is indult, a 26 induló közül nem tudott ugyan bekerülni a döntőbe, de pontos és dinamikus táncáért nagyon nagy tapsot kapott a nézőktől.

Botta Tibor, a Modern Táncművészeti Alapítvány vezetője összességében elégedett a körülmények ellenére elért eredményekkel, és úgy érzi, méltóképpen képviselték országunkat Oroszország egyik legnagyobb városában az IDO Európa-bajnokságán.

Zsíros András

FEL