Méhkeréki gyökerű gyógyítók – Medici cu rădăcini în Micherechi

2019. december 9. 16:48 | behir

A napokban mutatták be Méhkeréken, a Dúló György Művelődési Házban a „Méhkeréki gyökerű gyógyítók – Medici cu rădăcini în Micherechi”, román és magyar kétnyelvű könyvet, amelynek középpontjában a méhkeréki gyökerű és kötődésű orvosok, gyógyszerészek, állatorvosok állnak.

A Békés megyei Méhkeréken ma kétezerember lakik, akik három-négy évtizeddel ezelőtt közel 100%-ban románnemzetiségi származásúak voltak. Ez volt Magyarország leghomogénebb román községe, az utcán az emberek egymással kizárólag románul beszéltek, az idősebbek közül sokan nem is tudtak magyarul. Az itt működő termelőszövetkezet a gyenge minőségű, szikes talaj miatt nem tudott kellő megélhetést nyújtani a falu szorgalmas lakóinak, ezért indult el az 1960-as években a fóliás növénytermesztés, mely az akkori szinten elfogadhatóbb jövedelmet adott, és országos hírűvé tette az ott termelt uborkát. Ezzel párhuzamosan váltak nemzetközileg is elismertté a méhkeréki táncok.

 

 

Az elmúlt években felfigyeltek egy másik érdekes jelenségre is, mégpedig arra, hogy Méhkerék jelenlegi és korábbi lakói, vagy azok gyerekei között igen sok az orvos, a fogorvos, az állatorvos, a gyógyszerész.

A kötet tartalmazza az orvosok legfontosabb adatait, fotóit, valamint az általuk írt bemutatkozó írást, melyben a szakmai munkájuk ismertetése mellett a román nemzetiséghez valókötődés is szerepel. A kiadvány egy, budapesti szakemberek (történész, szociológus, néprajzos) által összeállított szociológiai elemzést is magában foglal.

A közel 100 méhkeréki román nemzetiségű gyógyítóról szóló könyv román és magyar nyelven jelent meg december elején, az MRKSZ égisze alatt működő NOI Román Lap- és Könyvkiadó gondozásában. A kötet szerkesztői: dr. Márk László, Martyin Emília, Simon Éva.

 

 

A kötet megjelenését több forrásból tudták biztosítani, legnagyobb részt a Bethlen Gábor Alaptól nyerttámogatásból, valamint több hazai román nemzetiségi önkormányzat anyagi támogatásával (Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, Békés Megyei Román Nemzetiségi Önkormányzat, Méhkerék Község Román Nemzetiségi Önkormányzat, Békési Román Nemzetiségi Önkormányzat, Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat).

A könyvbemutatón tiszteletét tette Siluan püspök, a Magyarországi Román Ortodox Egyház vezetője, Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete, Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja, Daniel Banu, Románia szegedi főkonzulja, dr. Kovács József, országgyűklési képviselő, a gyulai Pándy Kálmán kórház volt igazgatója, Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke és Tát Margit, Méhkerék polgármestere is.

Galéria

 

További programok »

FEL