Megújuló óvodai ének-zenei nevelés Kodály és Forrai szellemében

2019. március 2. 06:44 | behir

A Liszt Ferenc Zeneakadémia 2017-ben pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy megújítsák a zenei nevelést. „A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” című projekt részeként szakmai programot szerveztek a Békés Megyei Könyvtárban a Békés és Csongrád megyei  óvodapedagógusok számára.

 

A tudást közvetítő regionális rendezvényen a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda bemutatta a Pilot program eredményeit, melyek a zenei nevelés során alkalmazható új tanulási formák kidolgozására irányultak.

 

A hároméves programban Békéscsabán, a Kölcsey Utcai Óvoda a Százszorszép Művészeti Bázis Óvoda társintézményeként együtt vett részt.

– A projektnek az a célja, hogy Kodály Zoltán és Forrai Katalin ének-zenei módszertanának tradicionális értékeire alapozva beemeljük az élményteli éneknek, énekes játéknak, a zenehallgatásnak és a gyermektáncnak a módszertanát, és ezt tegyük úgy, hogy a művészetek komplexitásának tartalmát is belekapcsoljuk – hangsúlyozta Pribelszki Péterné intézményvezető, hozzátéve, hogy az Alapprogram is megfogalmazza: az élményt nyújtó közös ének-zenei tevékenységek során a gyermek fedezze fel a dallam, a ritmus, a mozgás szépségét, a közös éneklés örömét.

 

Dr. Gordánné Oláh Márta, a projekt szakmai koordinátora kérésünkre elmondta, Kodály Zoltán szerint nagyon fontos az óvodás kori zenei nevelés, mert ha ezt elmulasztjuk, később már nem lehet pótolni. Rendkívül lényeges az, hogy az óvodapedagógusok maguk is énekeljenek, esetleg hangszeres bemutatót tartsanak, megkedveltessék a gyermekekkel a zenét.

 A szakmai napnak köszönhetően a résztvevő pedagógusok  az óvodai zenei nevelés gyakorlatát átértékelő és gazdagító módszerrel ismerkedhettek meg.

 

További programok »

Itthon

FEL