Megújulnak az ezer forintos bankjegyek is - videóval

2017. augusztus 24. 17:35 | Zsíros András

Megújítja a Magyar Nemzeti Bank az ezer forintos bankjegyeket is, a lakosság jövő év március 1-jétől fizethet majd azokkal. A régi ezreseket 2018. október 31-ig lehet használni, de a hitelintézetek és a posta még három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat az új ezer forintosokra.

A jegybank ezzel folytatja a forint bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét.

Az új ezresek megőrzik a régiek kék színét és nem változtatták meg az illusztrációkat sem, így Mátyás király és a visegrádi Hercules-kút szerepelnek az új bankjegyeken is. Változást jelent viszont, hogy színváltó festékkel megjelenik rajtuk a Corvin-jelkép, a holló, illetve a hologramcsík a bankjegy szélére kerül.

 

 

A jegybank szerint a papírpénzek cseréjét többek között a technika, például a bankjegykiadó és -elfogadó automaták fejlődése, a korszerűbb bankjegy-felismerés, illetve az új hamisítási módszerek elleni védekezés indokolja.

Az új bankjegy biztonsági elemeinek interaktív bemutatója a Magyar Nemzeti Bank honlapján megtekinthető.

További programok »

Gazdaság

Meglepő adatok láttak napvilágot a hazai napraforgóról és kukoricáról

Közel 8,5 millió tonna kukoricát takarítottak be tavaly Magyarországon, ami 2016 óta a legjobb terméseredmény volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése alapján azonban látható, hogy az idei kukoricatermés ennél jóval kevesebb lesz, az előzetes becslés szerint 6 millió tonna körül fog mozogni. Napraforgóból a nem végleges adatok szerint 1,7 millió tonnát takarítottak be a magyar földeken, ami lényegében megegyezik az előző évek mennyiségével.
15:56
FEL