Megtartották az I. Körös Kupa Nemzeti Sportkutyás Bajnokságot Dobozon

2021. szeptember 19. 12:22 | Csiffáry Zsuzsanna

A Magyar Németjuhász Kutyaklub rendezte meg az I. Körös Kupa Nemzeti Sportkutyás Bajnokságot a hétvégén.

Truda Ferenc a Magyar Németjuhász Kutyaklub elnöke elmondta, hogy a klub 34 éve működik. A vezetőség azon dolgozik, hogy biztosítsa a magyar németjuhászkutya tartóknak az anyaországi szisztéma szerinti kutyázást. Hozzátette, hogy egyre több fiatal németjuhászkutya-tartó keresi fel a klubot. A hétvégi megmérettetésen 20 eb mérhette össze tudását. 

A verseny hármas szinten zajlott: nyomkövetés, engedelmesség és őrző-védő engedelmesség. 

Fotó: behir.hu/ Such Tamás

 

Mészáros Lili egy 18 hónapos németjuhász szukával indult a versenyen. Mint mondta, édesapja segítette a felkészülésben. Maga a kiképzés 4-5 hónapig tartott.  

Diós Richárd egy 5 éves belga juhásszal indult, akit 4 éve folyamatosan képez. Szép eredményeket érnek el, de mint mondta, van még hová fejlődni. A felkészülésben őket Diós József és csapata segítettek a legtöbbet, de megyjegyezte, hogy köszönettel tartozik a Szarvasi Kutyaiskolának is.   

Nincs még egy olyan kutyafajta, amelyet ilyen sok területen lehet alkalmazni. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették, a feladata a bárányok őrzése és figyelése volt. Manapság legtöbbször a rendőrségnél, a hadseregben és a határvédelemnél alkalmazzák, mint őrző-védőkutyát. Sokszor mentőkutyaként, terápiás kutyaként, vakvezetőként vagy lavina-mentőkutyaként dolgozik.

 

Fotó: behir.hu/ Such Tamás

 

Ezt a bátor, kitartó és megbízható kutyát semmilyen ember vagy gép nem tudja helyettesíteni. Ösztönei, terhelhetősége és magabiztossága legendás. Magas intelligenciájának, tanulási képességeinek és kiemelkedő munkamoráljának köszönhetően nagyon könnyen vesz minden új kihívást, ezért szinte minden munkára alkalmas. A németjuhász kutya nagyon emberbarát, mindig hűen, lojálisan és megbízhatóan áll gazdája oldalán. 

Azok a kutyák, amelyekkel nem foglalkoznak eleget, nem elégítik ki mozgásigényét és nem veszik figyelembe munkaszeretetét, olyan viselkedési formákat vehetnek fel, amelyek alapvetően nem jellemzőek erre a kiegyensúlyozott fajtára. Idegesek, túl éberek lehetnek és nehezen kezelhetőekké válhatnak. A fizikálisan és mentálisan is kielégített németjuhászok azonban minden családnak értékes tagjaivá válnak: játszópajtások, sportpartnerek és hű házőrzők.

Galéria

 

További programok »

FEL