Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést

2023. július 7. 15:53 | behir.hu

A képviselők 121 igen és 44 nem szavazattal hagyták jóvá a jogszabályt.

– A Pénzügyminisztérium azt írta: háborús időkben védelmi költségvetés készült, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentésnek köszönhetően, ahogy az elmúlt hónapokban, így most júliusban is a magyarországi lakossági áram és gázárak voltak a legalacsonyabbak az Európai Unióban. A rezsicsökkentés megőrzését a kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a családok, a nyugdíjak és a munkahelyek megvédése mellett. Annál is inkább, mert Magyarország energiaszámlája a háború kitörése óta brutálisan megnőtt – írja a hirado.hu.

Illusztráció: MTI/Illyés Tibor

Illusztráció: MTI/Illyés Tibor

Rezsi- és honvédelem

A rezsivédelem több mint ezermilliárd forintos többletterhet jelent az országnak. Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés parlamenti benyújtásakor azt mondta, ennek megfelelően készítették el a 2024-es büdzsét, ami egy védelmi költségvetés: megvédi a 2010 óta elért eredményeket.

– Háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll – hangsúlyozta Varga Mihály.

Ennek megfelelően a rezsivédelmi alapba 1360 milliárd forint került, így megmarad a fedezet az átlagfogyasztásig biztosított rezsicsökkentésre. Bár az Európai Bizottság az  nergiatámogatások megszüntetését sürgette, a kormány ezt kérést nem teljesíti, így a hatósági energiaárak révén egy magyar család átlagosan továbbra is csaknem 200 ezer forintot spórolhat meg havonta. A honvédelmi alapban 1310 milliárd forinttal számoltak, ami a GDP 2 százalékának felel meg, így teljesítjük a NATO elvárását is, ami a honvédelmi kiadások növelését kéri a tagállamoktól.

 

Családtámogatások, kedvezmények

A jövő évi büdzséből az is kiderül, hogy a kormány a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, így 2024-ben is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak. Így például a költségvetés garantálja a legalább négy gyermeket nevelő és harminc év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét, de a 25 év alattiaknak sem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A kép forrása: pixabay.com

Illusztráció (pexels.com)

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és 13 havi juttatás

Bár idén várhatóan nem, jövőre minden bizonnyal nyugdíjprémiumot is kapnak majd a nyugdíjasok. A kormány ugyanis a 2024-es költségvetés készítésekor 3,5 százaléknál nagyobb, hozzávetőleg 4 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre, ilyen növekedés után adható prémium. Ha ez a cél teljesül, akkor várhatóan 12 ezer forint pluszpénzhez jutnak majd a nyugdíjasok. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíjat eredményez az érintetteknek. Fontos, ahogy 2022-ben és 2023-ban, így a következő évben is lesz 13. havi nyugdíj. Ami a 2024-es büdzsé sarokszámait illeti, a kormány 4 százalékos gazdasági növekedés mellett 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Illusztráció (Fotó: pexels.com)

Illusztráció (pexels.com)

További programok »

FEL