Megszállták Békéscsabát a rómaiak - galéria

2015. október 16. 16:30 | Varga Diána

A Savaria Történelmi Karnevál látogatott el ugyanis városunkba: a forgatag a Munkácsy Mihály Múzeum új, az Időutazás – Római hagyományőrzés című kiállításához kapcsolódott. A mintegy száz főből álló légió és a polgári kíséret a városházától indult. A menetet egy biga, azaz harci szekér és az Apollóról elnevezett XV. Legio centuriója vezette fel, majd egy, a Szent István téren tett kör után a múzeum felé vették az irányt, végül egészen a Múzsák Terméig masíroztak. A felvonuláson nem csak a történelmi karneválosok vettek részt, hanem békéscsabaiak is csatlakoztak, akiknek még a kezdeti eső sem szegte kedvét.

Amint azt Kiss Tibor, városunk alpolgármestere elmondta: tavaly békéscsabai delegáció járt Szombathelyen, ahol megnézték, hogyan is zajlik egy történelmi karnevál. Habár a felvonulást akkor nem láthatták a város képviselői, a karnevál sokszínűségéről képet kaptak. Békéscsaba és Szombathely együttműködési megállapodást kötött, a kiállítás és a felvonulás ennek az első állomása. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere, azon túl, hogy bemutatta városa ezerarcú történelmét, azt is elmondta: szívügyüknek tekintik azt, hogy minél szélesebb körben bemutassák a római korhoz fűződő emlékeket, ápolják a rájuk maradt hagyományokat.

Dr. Szenográdi Péter, a Belvárosi iskola történelemtanára a tárlatot megnyitva arról beszélt: habár az Alföld nem tartozott Pannónia provinciához, az itt élő szarmaták kereskedelmi és hadi kapcsolatban álltak a rómaiakkal, és még az is elképzelhető, hogy Békéscsaba területén is jártak légiósok. Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy egy nagyon különleges kiállítás nyílt most Békéscsabán, ahol nem műtárgyakat állítottak ki, hanem másolatokat. Ilyen tárlat még nem volt a múzeumban: a kiállítási darabokhoz hozzá lehet nyúlni, ki lehet őket próbálni, a fegyvereket is meg lehet fogni, a páncélokat pedig felpróbálni, így hozva közelebb a gyerekekhez és az érdeklődőkhöz a történelmet.

Azok, akik lemaradtak a mai felvonulásról és a kiállításról, ne csüggedjenek, hiszen holnap, azaz október 17-én 10 órától légiós katonák lepik el a múzeum udvarát, illetve gyermekfoglalkozások, kis gladiátor játék, pénzverés és fémöntés is vár mindenkit. Délután 14.30-tól pedig megismétlik a felvonulást is. A múzeumi programok ezen a két napon ingyenesek.

A kiállítás január 10-éig látható.

FEL