Megrázó videó a szexuális kizsákmányolásról

2021. augusztus 1. 18:45 | behir.hu

A Magyar Rendőrség is részt vesz az EUROPOL Emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából meghirdetett, figyelemfelhívó, megelőzési célú akciójában.

– Világszerte emberek millióit tartják megalázó, lealacsonyító, embertelen körülmények között gyárakban, farmokon, lakásokban. Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. A fizikai kényszerítéstől a csapdát rejtő, hamis ígéretekig számtalan módon kerülhet bárki emberkereskedők hálójába – osztotta meg a rendőrség egy közleményben. Mint írták, nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve.

Íme, az erről szóló videó:

 

– A bűncselekmény fő jellemzője a kizsákmányolás, amelyet nemcsak határokon átívelően, szervezetten, hanem egy államon belül, sőt akár egy adott háztartáson belül is elkövethetnek. Az emberkereskedelem áldozatai nemcsak a külföldön prostituáltként dolgoztatott nők, férfiak és gyerekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak, sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is – olvasható.

A magyarországi áldozatok többségéről elmondható, hogy leginkább szexuális kizsákmányolásra irányuló bűncselekményekben sértettek.

– Az áldozatok sokszor vagy félnek, és nem mernek a rendőrségre menni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai. Ezért fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Forrás: Magyar Rendőrség

További programok »

FEL