Megkerülhetetlen a digitalizáció az agráriumban

2018. szeptember 20. 18:33 | behir
A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.
 
 
Az agráriumban is megkerülhetetlen a digitalizáció, az új eszközök és az adatok elemzése révén fenntarthatóvá tehetjük a termelést – vélekedett a szakember. A modern technikák adhatnak választ az éghajlatváltozás kihívásaira, valamint arra is, hogyan oldható meg a túlnépesedés okozta kihívás. Liam Condon emlékeztetett, hogy a Föld lakossága 2050-re nagyjából 10 milliárdra duzzad. Ennyi ember kiszolgálásához a jelenlegi mezőgazdasági termelés megduplázásra van szükség.
  
A túlfogyasztás és a hiány egyszerre jelen van, ezt példázza, hogy napjainkban is több mint 800 millió ember éhezik. A problémát az okozza, hogy a túlnépesedés olyan területeken jelentkezik, ahol nehéz az élelmiszer-termelés. Ráadásul ezeken a területeken a gazdaságok 85 százaléka kisebb, mint 2 hektáron gazdálkodik.

Ezek a gazdálkodók nehezen tudják alkalmazni a modern technológiát – ijesztő tény, hogy Kínában évente 100 ezer ember halálát lehet összefüggésbe hozni azzal, hogy az ottani növénykultúra 93 százalékát még nem gépesítve permetezik. A Bayer válasza erre az Indiában sikerrel debütált, s most máshol is bevezetésre váró mobil platform, a „FarmRise”, amely éghajlati tájékoztatást és tanácsadást nyújt a gazdálkodóknak. Emellett számos programot támogatnak, amely a kisgazdák pénzügyi-finanszírozási helyzetét javítja, vagy épp a termelők biztosítását igyekszik megoldani.

A nagyobb vállalkozások számára a Bayer leányvállalata, a Climate Corporation most mutatta be a Climate FieldView digitális mezőgazdasági platformját, amely a területadatok és a termésadatok elemzése révén testreszabott termékenység és vetési tervekkel tudja növelni a növénytermesztés hatékonyságát.

A kutatás a Bayer mezőgazdasági ágazatának még inkább a célkeresztjében van a Monsanto fúzió után: a társaság 8000 kutatót foglalkoztat 89 országban, ahol jelen van. Magyarországon a Bayer a hazai gazdákkal közösen megvalósított 3 közös programra büszke: a Phytobac, az Easyflow és a Deflektor, a felszíni vizek, az emberi egészség és a méhek fokozott védelme érdekében született kezdeményezések. A modern technológia alkalmazását segíti hazánkban a tavalyi indulás óta a fiatal gazdák között rendkívül sikeres Bayer drónpilóta képzés.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL