Megjelent Magyarország első önvédelmi mesekönyve

2019. november 29. 11:25 | Szilágyi Viktória

A mesekönyv a bölcsődés és óvodás gyermekeket szólítja meg, az ő hétköznapi történeteiken keresztül mutatja meg az énhatárok kijelölésének módját, az önvédelem alapjait és az eredményes konfliktuskezelés módszereit.

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő 2018-ban piacra dobta a világ első önvédelmi kirakóját, mely egészen kis gyermekek számára tanítja meg a mindennapi közösségi életükben jelenlévő agresszió kezelését és az ebből fakadó problémák kezelését. A szakértő közel másfél évtizede űz többféle harcművészeti stílust és küzdősportot, lassan tíz éve pedig speciális, női és gyermek önvédelmi képzéseket is tart. Évente mintegy 150 előképzettséggel nem rendelkező tanítványt készít fel fizikálisan és mentálisan is, a képzésein elsajátított védekező technikákat a résztvevők éles helyzetekben is eredményesen alkalmazzák.

Ehhez kapcsolódik a Kalandos hétköznapok című mesekönyv, amelyben a kirakósból jól ismert jelenetek izgalmas és egyben tanulságos történetekké válnak a 2-6 éves gyermekek számára is érthető módon.

November végén jelent meg magánkiadásban az Önvédelem Gyerekeknek - Kalandos hétköznapok című mesekönyv. A mesekönyv még inkább segítséget nyújt a gyermekeknek a konfliktusok feldolgozásában. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő és Kassai Eszter író közös kötete tizenkét hétköznapi helyzeten keresztül mutatja be a legalapvetőbb közösségi konfliktusokat és az azokra adható helyes válaszokat. A gyerekek Borónak és barátainak a segítségével könnyedén megtanulhatják, miként reagáljanak, ha valaki meghúzza a hajukat, megrúgja vagy éppen megharapja az óvodában.

- 2-6 éves korosztálynak szól a mesekönyvünk, amely nem csak a kicsiknek, hanem szüleiknek, óvodapedagógusoknak és kisgyermeknevelőknek is hasznos lehet - mondja Kovács Ildikó, hozzátéve: a céljuk egyértelműen az volt, hogy kapaszkodót adjanak a gyerekek kezébe, valamint hozzásegítsék őket ahhoz, hogy megtanulják énhatáraik kijelölését.

A szakértő rendkívül fontosnak tartja azt, hogy már az egészen kicsi gyermekekkel is beszéljenek a szülők és az óvodapedagógusok arról, hogy ne bántsanak másokat és megtanulják azt, hogy mit tegyenek, hogy ők se kerüljenek zűrökbe.

- Az önvédelem alapjait játékos formában, meséken keresztül is el lehet sajátítani - teszi hozzá a szakértő.

- A mesekönyv szövegezése egyszerű, könnyen értelmezhető a kisgyermekek számára. Olyan környezetben elevenednek meg az egyes szituációk, amelyek ismerősek lehetnek számukra - húzza alá Kassai Eszter. Kiemeli: ilyen például az óvoda udvara, a közeli játszótér vagy éppen a testvér szobája.

Az írók különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a történetekbe azonnal bele tudják képzelni magukat a gyermekek, így a mesék cselekményeit a saját kis életükben is felismerhetik és a helyes magatartási formákat alkalmazni tudják.

 

A könyvben Borónak és barátainak kalandos történetei olvashatók olyan hétköznapi szituációkon keresztül, amelyekkel a gyerekek nap, mint nap találkozhatnak. Ha kislányának meghúzták már a haját, a kisfiát lökték már fel a játszótéren, vagy harapták már meg az óvodában, a mesék segíteni fognak abban, hogy legközelebb elkerülhesse a zűröket, vagy megfelelően tudjon reagálni a különböző helyzetekben.

 

A könyv magánkiadásban jelent meg és 3990 forintos áron vásárolható meg az onvedelemoktatas.hu weboldalon keresztül.

További programok »

FEL