Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb száma

2022. január 27. 13:56 | Mikóczy Erika

Megjelent a Csabai Mérleg legfrissebb, idei második száma.

Békéscsaba területén 2017 és 2021 között összesen 2406 fát kellett kivágni elöregedés, balesetveszély vagy az aktuális fejlesztések miatt. Ugyanebben az időszakban a közterületeken és a városi tulajdonú egyéb területeken 13 418 fát, továbbá 15 600 cserjét ültettek. A beszédes számokról, a város folyamatos zöldítéséről Szarvas Péter polgármesterrel beszélgettünk.

Hamarosan elkészül a Lencsési lakótelepen található, önkormányzati fenntartású, Pásztor utcai bölcsőde fejlesztése, valamint férőhelybővítése. A beruházás során nemcsak megszépül és korszerűbb lesz az intézmény, hanem 12 fővel bővül is a kapacitása. A részleteket Varga Tamás alpolgármester és Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója mondja el a lapban.

A koronavírus-járvány árnyékában már javában zajlanak a következő európai uniós pénzügyi ciklusról szóló tárgyalások a békéscsabai járás települései és a békési megyeszékhely között, melyek végére hamarosan pont kerülhet. Többek közt erről kérdeztük Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt.

A Csabai Mérlegben olvashatnak arról, hogy több mint 270 méter hosszú lesz az a drótkötélpálya, ami a CsabaPark dombján megvalósítandó kilátótoronyból ível majd át a tó túloldalán lévő fogadóállomásra. Ez a beruházás a tervek szerint 2022 második félévében készül el, csakúgy, mint a csúszdapark rendbetétele.

Beszámolunk arról, hogy a békéscsabai piactér fejlesztése okán, a közelmúltban lakossági fórumot tartottak az újonnan kialakított parkolóházban, és elkészült a Kétegyházi úti nagybani piac is.

Áder János köztársasági elnök – Magyarország Alaptörvénye 2. cikk (3) bekezdésének megfelelően – az országgyűlési képviselők általános választását 2022. április 3. napjára tűzte ki. A köztársasági elnök – ugyanerre a napra – négy kérdésben országos népszavazást tűzött ki. A legfontosabb tudnivalókat erről megtalálják a Csabai Mérleg legújabb számában.

Részletesen olvashatnak az újságban arról, milyen programokkal várták az érdeklődőket Békéscsabán a magyar kultúra napja apropóján, és arról is, hogy a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést idén Dariday Róbert színművész, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja és a Békéscsabai Médiacentrum közössége vehette át.

Múlt évben, amint a járványhelyzet lehetővé tette, többé-kevésbé újraindultak a kulturális és a közösségi programok. Hogy ez miként zajlott, és mi várható a közeljövőben, arról Szente Bélával, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatójával beszélgettünk.

Csabai életképek rovatunkban ezúttal arról olvashatnak, milyen volt a nagy, csabai árvíz, de megtudhatják az újságból azt is, milyen voltak egykor az elmúlás iparosai. Mesélő múzeum rovatunkban a farsangról, Békéscsaba anno rovatunkban pedig egy „mezítelen” táncosnőről olvashatnak.

Írunk továbbá arról, milyen tervekkel indulnak az idénynek a labdarúgók, a röplabdások, a kézilabdások és a kosarasok; hogy milyen fitt ma is a most 80 éves Lukács József, hogy milyen különleges lehet egy énekóra, vagy hogy milyen programok zajlottak Békéscsabán az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten.

Ismét egy békéscsabai projekt mutatkozott be a közelmúltban az RTL Klubon sugárzott Cápák között üzleti show-műsorban: Gajdács Krisztián és Gajdács-Leszkó Georgina, a RoboKaland megálmodói. Most mi is bemutatjuk őket.

A Csabai Mérlegből megtudhatják továbbá, milyen programokat kínálnak a közösségi házak, és hogy mit láthatnak a 7.Tv műsorán a következő hetekben.

Az újság legfrissebb száma ide kattintva is elérhető.

További programok »

Itthon

FEL