Megint a veteránok kerültek reflektorfénybe

2016. május 16. 13:07 | Horváth Szabolcs

Negyedik éve rendeznek Veterán Motorkiállítást és Börzét Békéscsabán. A négy kerekűeket idén sem tiltották ki a találkozóról. Sokan érkeztek a városba azért, hogy bemutassák gépcsodáikat, nézelődjenek, vagy alkatrészt vásároljanak.

Egymás után érkeztek a szebbnél szebb autó és motor különlegességek. Köztük egy teljesen felszerelt, 1944-es második világháborús német katonai darab, ami igazi kuriózum, még a veteránok között is.

- Mindent tud. Lehet, hogy többet, is mint kéne. Van benne egy fordító is, hátrafelé is mind a négy sebesség meg van és ugyanakkor terep. Meg lehet felezni az összes sebességet. Az oldal kocsi kereke is hajt és differenciál zár is van benne, tehát az elakadás veszély az nagyon csekély- nyilatkozta Mátyus Lajos veterán motor tulajdonos.

Nem sokkal arrébb egy másik, még mindig jól működő gyöngyszemre bukkantunk.

Az autó gazdája hosszú éveket töltött az 1963-as Wartburg felkutatásával. Ám ez még csak a kezdet volt:

- Folyamatos karbantartást igényel az biztos. Akkor őrizhető meg az állaga és mesterembert nehéz találni hozzá, mert gyakorlatilag meghaltak, akik ezeket javították. És ezt ugye nem tudjuk laptoppal javítani, mint ahogy a mostani kényelmes szerelők, hogy ki írja mit kell kicserélni, viszlát mehetsz, ehhez gyártani kell majdnem mindent. Tehát kovácsoltatni kell rugókat, esztergáltatni futóműbe alkatrészeket- mondta Tóth Zoltán veterán autó tulajdonos. 

Ez persze nem olcsó mulatság és időigényes is, mert egy-egy eredeti alkatrészért akár Németországig kell menni. Sőt, sok típushoz már alig találni valamit.

- Egyre nehezebbek ezek a dolgok, az eredetiségre pedig azt mondanám, hogy nagyon sok már az utángyártott, nagyon sok a bóvli, a rossz állapotú alkatrész. Hát aki érti, meg érdeklődik meg ismeri, tudja az ki tudja szűrni belőle, de egyre kevesebb a jó alkatrész. Sajnos- ezt pedig már Túri Tibortól hallhattuk, aki Csongrádról érkezett a találkozóra.  

Sok veterán tulajdonos már évek óta kilátogat a börzére. A találkozó nem csak a tulajdonosokat hozza össze, hanem jó üzleteket is szülhet.

- Még mindig fel lehet lelni olyan alkatrészeket, akár vadonatúj még beépítetlen alkatrészeket is, amire előre nem lehet számítani, csak alkalom szerűen amikor el jön az ember egy ilyen rendezvényre. Körbenéz, válogat, nézelődik és mit talál- mondta a főszervező Alföldi Károly.

 Jövőre is Pünkösd hétfőn várják majd a látogatókat és a veterán járműtulajdonosokat.

FEL