Megérkezett az első hazai gyártású fertőtlenítőszer szállítmány a Viharsarokba

2020. április 17. 19:39 | Sipos Gábor

Mintegy 1000 liter fertőtlenítőszer érkezett csütörtökön a gyulai kórházba és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra. A MOL alig egy hónapja jelentette be, hogy a megnövekedett fertőtlenítőszer igény miatt az almásfüzitői gyáregységében kéz- és felületfertőtlenítő gyártásra áll át. A cég a magyar kormánnyal szorosan együttműködve megkezdte a fertőtlenítőszerek szállítását az intézményekbe.

Csütörtök délelőtt érkezett meg az első kéz- és felületfertőtlenítő szállítmány a Békés megyei Rendőr-főkapitányság épületéhez. Ezekből a fertőtlenítőkből a MOL napi 50 ezer litert képes előállítani az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával készült összetétel alapján.

Az első raklapnyi szállítmányt a Békés Megyei Rendőrfőkapitányságon pakolták ki az állomány tagjai. A csaknem 500 liter fertőtlenítő folyadék a békéscsabai kapitányságon dolgozó rendőrök és civil dolgozók egészségét védi majd.

Ezt követően indult a teherautó Gyulára. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházához is érkezett csütörtökön a fertőtlenítőszerből. Ezeket a következő napokban és hetekben a dolgozók és a betegek használják majd.

– Ebben az időszakban különösen fontos és még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a higiénére. Ebben segít minket, hogy az egyébként nagyon nehezen beszerezhető fertőtlenítőszereket ma a MOL leszállította a Békés Megyei Központi Kórházba - hangsúlyozta a főigazgató főorvos, Becsei László.

A világszerte hiánycikknek számító fertőtlenítők gyártását három hete kezdte el a MOL. A vásárlók április második felétől már a töltőállomásokon is hozzájuthatnak a kétliteres mennyiséghez. A tervek szerint az ennél kisebb kiszerelésű, hazai gyártású kézfertőtlenítőt májustól lehet megvásárolni a kiskereskedelemben.

FEL