Megérkezett az első gólya a Körös-Maros Nemzeti Parkba

2017. március 6. 13:02 | Zsíros András

A szokásosnál jóval korábban, már február 28-án megérkezett a Körös-Maros Nemzeti Parkba az első fehér gólya. A szemmel láthatóan jó kondícióban lévő madarat a Kígyósi-pusztán figyelték meg a nemzeti park munkatársai.

Amikor a szép, ivarérett példányt először megpillantották, éppen a puszta felolvadt tocsogóin sétált, élelem után kutatva. Bizonyára bőségesen talált is, mivel a meleg hatására a vizekben már megszaporodtak a nagyobb termetű vízi rovarok, békák, gőték. Azóta többször is látták, amint a szabadkígyósi sütőüzem használaton kívüli kazánkéményének tetején lévő fészekben pihente ki fáradalmait. Ebben a fészekben egyébként minden évben költ egy gólyapár, azt azonban nem lehet tudni biztosan, hogy ugyanannak a párnak az egyik tagja tért-e most vissza.

Érdekesség, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén belül 2016 tavaszán is éppen ebbe a fészekbe jött vissza az első gólya. Az enyhébb teleken előfordul, hogy néhány gólya át is telel, de idén a kemény hideg hatására mindannyian elvonultak.

Valószínűsítik a szakemberek, hogy ez a madár nem ment el Afrika belsejébe, hanem Kis-Ázsiában töltötte a telet, ezért tudott társainál jóval hamarább visszajönni. Nem jelölt példányról van szó, így útjáról nem rendelkeznek információval. A gólyák általában március közepe után térnek vissza az igazgatóság területére. Azonnal rendezgetni kezdik fészküket, párt választanak maguknak, majd költésbe kezdenek. A Dél-Tiszántúlon nyaranta csaknem ötszáz pár fehér gólya fészkel.

Talán kevesen tudják, hogy a fehér gólyák – miután a kikelésük utáni első ősszel elvonulnak Afrikába – általában csak ivarérett korukban, háromévesen térnek vissza. Fiatal éveiket Afrikában töltik, de fészket rakni, családot alapítani visszajönnek hozzánk.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága

FEL