Megérkezett az első gólya

2018. március 13. 13:13 | behir.hu

Március 13-án megérkezett az első fehér gólya a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületére. Az Igazgatóság munkatársai a reggeli órákban pillantották meg ugyanabban a fészekben, ahová évek óta visszajár. A korábbi években is ez a gólya volt az első, de általában a mostaninál korábban, március 1. környékén már megjelent.
 
A most visszatérő hím egyed, biztos hogy négy évnél idősebb, hiszen ivarérett madárról van szó, de egyedi jelölés híján a pontos életkorát nem ismerjük. Bizonyára a tojó is hamarosan követi majd párját. A fehér gólyák április közepe táján rakják le tojásaikat, melyekből május közepén kelnek ki a fiókák. A kicsik általában július első felében, közepén repülnek ki a fészekből.
 
A Kígyósi-puszta környezetében az utóbbi években általában 61 pár gólya fészkelt. A térségben most kitűnő a táplálékkínálat, a fokozottan védett területen sok helyen van vízborítás és bőven akadnak békák, gőték.

forrás:knmp.hu

 

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
18:42
FEL