Megduplázódott a román nemzetiségi támogatás

2016. február 2. 17:21 | Zsíros András

Duplájára emelkedett a hazai nemzetiségi önkormányzatok támogatása az utóbbi öt év alatt. Erről Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt Gyulán, ahol román nemzetiségi és oktatási vezetőkkel tárgyalt. A találkozón szó volt arról is, hogy a battonyai általános iskola további 150 milliós keretösszeget kap, amit felújításra fordíthatnak.

A 66 éves múltra visszatekintő gyulai román iskolába jelenleg 400 tanuló jár. A magyarországi románság központjában ennek az intézménynek az oktatáson túl különleges szerep is jut – mondta Czeglédiné Dr. Gurzó Mária, a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatónője. Úgy fogalmazott, igyekeznek közvetíteni a román kultúra kincseit, de ugyanúgy igaz ez a magyar nyelvre és kultúrára.

Az iskola fenntartója a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata. Ezen kívül hát másik intézményt is működtetnek, ahová összesen több mint 1100 diák jár. Juhász Tibor elnök elmondta, az országos önkormányzat a magyar államtól 110 millió forint működési támogatást kap, ami az oktatási intézmények átvétele után – azok fenntartásához – több mint egymilliárd forintra emelkedett.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar kormány elkötelezett a nemzetiségek támogatása mellett. „Ezt nagyon jól szemlélteti a román nemzetiség esete is. 2010-hez képest 2015-ben az ő támogatásuk megduplázódott, 270 millió forintra nőtt” – hangsúlyozta a politikus.

Ebben az évben kiemelten támogatják az elsők között átvett battonyai iskola és óvoda továbbfejlesztését, amire 150 millió forint plusz forrást biztosít a kormányzat. A helyettes államtitkár hozzátette, remélik, hogy ez a határon túli magyarsággal szembeni példa lehet a környező országok kormányai számára.

FEL