Megalakult a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület

2017. január 31. 18:01 | Laczkó Viktória

Megtartotta első, egyben alakuló ülését a Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület hétfő délután a Városháza Dísztermében. Szarvas Péter és Kiss Tibor mellett civil szervezetek, egyházak képviselői, önkormányzat képviselő-testület tagja és kulturális intézmények vezetői vettek részt az eseményen.

Békéscsaba újjáépítésének időpontját 1718-ra teszik a történetírók, így a következő esztendő a 300. évforduló megemlékezésére ad alkalmat. Andó György emlékeztette a jelenlévőket, hogy nemcsak ezt a neves alkalmat ünnepli a megyeszékhely jövőre, hanem a várossá nyilvánításának 100. évfordulóját is. A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatja több programjavaslattal is előállt az ülésen. - Nálunk nincs kirakva, hogy Munkácsy városába érkeztünk. A főutakra nyugodtan egy nagyon szép táblát, vagy akár megkockáztathatnánk azt is, hogy egy óriási nagy Munkácsy alakot kiraknánk és mindenki tudtára adnánk, hogy Munkácsy városába érkezett az ember.”

Ezenkívül kiadványok, vetélkedők, állandó kiállítások és egy emléknap ötlete is felmerült, amit egy a Főtéren tartott istentisztelettel kötne egybe Andó György. Ehhez kapcsolódóan szólalt fel Kutyej Pál evangélikus lelkész: - felajánlanám, hogy ez a kezdő istentisztelet, hogyha a Főtéren lesz, akkor a záró istentisztelet – az akkora minden reménység szerint megújuló – evangélikus nagytemplomban lehetne.

Mácsai Sándor azt javasolta, hogy érdemes lenne a Molnárházat érintő várostörténeti sétát is beleszőni az emlékév programjai közé. Miklós Attila szerint kis színesek létrehozása és az Ifiházból indult zenekarok összegyűjtése is része lehetne az eseménynek. Csicsely Ilona szerint erősíteni lehetne a szlovák nyelv megjelenését, Szente Béla az értéktár rendezését említette, Rakonczás Szilvia pedig felajánlotta a könyvtárban található, az 1800-as években íródott könyvgyűjteményt, amit kiállításokhoz és kiadványokhoz is felhasználhat a város.

A közgyűlés tavaly szavazta meg az eseménysorozatot koordináló emléktestület létrehozását. A Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület összeállítja az emlékév programjait, ügyel a hitelességre, a méltó lebonyolításra és garanciát jelent a színvonalas megvalósításra.- mondta el Szarvas Péter

- Már ma egy fantasztikus ötlet- és gondolatbörze történt itt a Városháza Dísztermében. A jelenlévők közül szinte mindenki hozzászólt és rendkívül jó és színvonalas ötleteket mondtak el a kollégák, amelyek felhasználásával azt gondolom, igazán impozáns rendezvénysorozatot tud az önkormányzat 2018-ra szervezni - tette hozzá a polgármester. 

A várhatóan egész éves rendezvénysorozat 2018. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indulna. Az önkormányzat erre a célra 1,5 millió forintot különített el a költségvetésből, valamint figyeli a pályázati lehetőségeket.

FEL