Még több bankkártya-elfogadóhely lesz idén

2017. január 17. 08:31 | Varga Diána

Idén 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés. A vállalkozások terhei is jelentősen csökkennek a bankkártya használathoz kapcsolódó díjtételek mérséklődésével.

Hazánk a bankkártyás fizetések számát és a tranzakciót volumenét tekintve nem éri el az uniós átlagot. Mindezt tovább növelte, hogy az elmúlt években a bankkártya-elfogadó helyek bővülése lelassult, a terminálok száma megrekedt nagyságrendileg 100 ezernél. Összehasonlításképpen: online pénztárgépből jelenleg több mint 200 ezer üzemel annak ellenére, hogy az utóbbi csak néhány éve jelent meg - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott és 2016 decemberében meghirdetett program finanszírozására 2,4 milliárd forintot biztosított, amelynek keretében a költségvetés az új, korszerű terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez terminálonként 80 ezer forint támogatást nyújt. A szolgáltatóknak legalább a nyújtott támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalni, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő összegű díjat fizet. Így ugyan első körben a fizetési szolgáltatók kapják a támogatást, végül mégis a kereskedők és a bolti vásárlók lesznek a haszonélvezői, előbbiek a kedvezményes díjnak köszönhetően, utóbbiak pedig mivel több helyen fizethetnek ezentúl kártyával. 

A szolgáltatók összesen 2 416 millió forint támogatásban részesültek, amelyet 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesítésére használnak fel.

Az intézkedés jelentőségét és nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy a 2017. év végéig telepítendő új terminálok mintegy 30 százalékos növekedést jelentenek a korábbi rendszerben lévő állományhoz képest.

Forrás: Pénzcentrum

További programok »

FEL