Még nem késő rendelkezni az 1+1 százalékról

 

Még nem maradt le semmiről, Ügyfélkapun a legegyszerűbb eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz.

Változatlanul lehetőségük van a magánszemélyeknek adójuk 1+1 százalékának felajánlására. A rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje 2017. május 22. A határidő utáni rendelkezések érvénytelenek.

Akik már benyújtották bevallásukat, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, vagy nem a munkáltatójukon keresztül juttatják el 1 százalékos nyilatkozataikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, még nem maradtak le semmiről. A felajánlás legegyszerűbb és leggyorsabb módja, Ügyfélkapun át elektronikusan eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz.

 

A rendelkező nyilatkozat benyújtható:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt (Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • az új online felületen 2017. március 15-e után a WebNYK program segítségével
  • munkáltatói adómegállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt, adóazonosítóval ellátott, ragasztott felületén átnyúlóan, saját kezűleg aláírt borítékban leadva a munkáltatónak
  • a bevallástól elkülönülten, közvetlenül a NAV-hoz, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban, postán vagy személyesen.
  • A magánszemély külön-külön nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának 1 százalékáról egy előzetesen regisztrált civil kedvezményezett (pl. egyesület, alapítvány, közalapítvány),
  • a további 1 százalékáról egy technikai számmal rendelkező egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzatként meghatározott cél (2017-ben a „Nemzeti Tehetség Program”) javára.

A kedvezményezett civil szervezetek és a technikai számmal rendelkező egyházak listája megtalálható a NAV honlapján.

A rendelkezés érvényességének feltétele az adó határidőben történő megfizetése. A rendelkező magánszemély idén is változatlanul hozzájárulhat ahhoz, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét a civil kedvezményezettel a NAV közölje. Az adatok megadása csak önként választható lehetőség, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek!

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak. Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban a rászorulók támogatását, a gyermekek fejlődését, gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja.

Megosztás:

Címke: , , , ,