Még mindig lehet szavazni az Év Fájára, egy Békés megyei is versenyben van

2020. szeptember 28. 18:33 | behir

Idén is lehet szavazni az Év Fájára. A szervezők ezúttal sem arra kíváncsiak, melyik a legnagyobb vagy legöregebb fa, hanem arra, hogy a jelölőknek miért fontos az adott növény.

Az Év Fája kiírás szerint olyan fákat keresnek, melyekhez kapcsolódik egy-egy helyi történet vagy épp találkozási pontot kínál; esetleg más szerepet tölt be a helyiek mindennapjaiban. A benevezett fák közül a zsűri választja ki a döntősöket, majd a közönségé lesz a végső döntés. A döntősök közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény. Szavazni október 1-ig lehet, ezen a linken keresztül

A nevezettek közt megtaláljuk a geszti Tisza-kastély parkjának platánfáit is. A geszti Tisza család két miniszterelnököt adott Magyarországnak. Életüket - míg lehetett - Geszten élték a kastélyban. Ezeket a platánfákat ők és családjaik ültettették és gondoztatták. A Gesztről elszármazottak évente megnézik a kastély parkot, ha csak tehetik, szeretnek a két platán alatt fényképeket készíteni. 2017-ig a kastélyban iskola működött, így rengeteg gyermek a platánfa alatt töltötte a diákéveit és gyarapította az emlékeit.  A gesztiek büszkék a múltjukra, és várjuk a Tisza kastély és környezetének eredeti állapotában való vissza állítását.

Az Arany János utcában található, mintegy 30 méter magas platánok 220 évesek.

További programok »

FEL